Hopp til innhold

Kan være flere bjørner innenfor

Funn av sauekadavre kan tyde på at det er flere bjørner innenfor rovdyrgjerdet i Trysil.

Bjørnen skal ut av innhegning

Bjørnen skal i dag ut av saueinnhegningen.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Det kan være flere bjørner på innsiden av det rovdyrsikre gjerdet i Flendalen i Trysil.

Per Martin Lokholt i Statens Naturoppsyn, sier det er funnet sauekadavre som er drept før den sju år gamle binna kom innenfor gjerdet. Hun var i det tidsrommet peilet inn et annet sted, dermed kan en annen bjørn ha drept sauene.

Radiomerket binne skal ut

Et helikopter fra Tynset, skal tas i bruk for å få binna utenfor rovdyrgjerdet i Trysil. Skyttere med bedøvelsespistol blir med, for å bedøve bjørnen hvis de ikke får den ut på en annen måte.

Stein Arne Brenderyen i SNO, sier de i første omgang skal gjøre et forsøk på å skremme bjørnen ut, ved hjelp av å sirkulere over området.

- Bjørnen har litt erfaring med helikopter fra før, og er ganske redd det. Så det kan hende at det bare holder å ha helikopteret i luften, sier Brenderyen. Går ikke det blir det aktuelt å bedøve henne, å løfte henne ut av innhegningen.

Forsøkt tidligere

Torsdag kveld klarte mannskaper å drive bjørnen helt fram til gjerdet som var lagt ned, men bjørnen snudde og dro inn igjen i området.

Hvordan binna har kommet seg over gjerdet er ikke helt klart, men da binna først kom seg over forsynte hun seg av flere sauer.

Også i går ble det funnet to ferske sauekadavre.

Skremt av strømmen

Den syv år gamle radiomerkede bjørnebinna Ljøra kan ha fått strøm i seg fra rovdyrgjerdet den gangen hun kom seg over gjerdet.

Støkket fra det kan være en av grunnene til at det var umulig å få binna til å løpe mot gjerdet i går, selv om 250 meter av gjerdet ble lagt ned for at hun skulle løpe ut i skogen igjen.

Seks sauekadaver er funnet

Seks sauekadever er funnet foreløpig.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Det 24 kilometer lange rovdyrgjerdet ble satt opp for å holde rovdyrene utenfor et området slik at sauene kunne beite trygt innenfor gjerdet.

Kan ikke skytes

Å skyte bjørnen er ikke aktuelt. Binna kan bidra til å sikre politikernes mål om ynglende bjørn i Norge, og derfor fortsetter jobben med å få binna over rovdyrgjerdet i dag.

Det har vært spekulert i om flere bjørner kan ha kommet seg innenfor rovdyrgjerdet, men Erik Ola Helsta i Statens Naturoppsyn kan verken bekrefte eller avkrefte det.