Hopp til innhold

Ransbil fra Otta stjålet til drapsgård

Bilen som ble brukt under gisselranet på Otta, ble første juledag stjålet av beboerne på drapsgården i Søndre Land.

Den stjålne ransbilen fra Otta.
Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Den svarte audien ble senere brukt under et brutalt ran på Rena, før den ble videresolgt til andre kriminelle på nyåret. Etterforskerene i Søndre-Land-saken har vært på utkikk etter bilen helt siden starten av Januar.

Stjålet i Valdres

Det er Arild Tveit frå Leira i Valdres som opprinnelig eier bilen. Når han fikk se bildene fra Otta-ranet var han ikke i tvil.

- Den hadde de samme piggfri vinterdekkene og de samme felgene. Jeg fikk også en telefon fra lensmannkontoret i Sel, som hadde mistanke om at bilen min hadde vært brukt under ranet der.

Og det viste seg at det var Tveit sin bil som ble brukt under det brutale ranet på Otta. Men først hadde bilen hatt en periode i det kriminelle miljøet rundt drapsgården i Søndre Land.

- Der hadde de funnet en del utstyr som de trodde tilhørte meg, blant annet en skiboks, et skipar og en varmedress. Alt var mitt, og ble funnet på gården i Søndre Land.

Skifta eier flere ganger

Ifølge politiadvokat ved Vest-Oppland politidistrikt, Joachim Sopp Onsrud, har bilen skiftet eiere så mange ganger etter dette, at denne forbindelsen ikke hjelper etterforskningen av Ottaranet nevneverdig.

- Det er flere som har brukt bilen etter at den var i Søndre Land. Når det gjelder saken som vi jobber med, ser vi ikke noen sammenheng med ranet i Otta, med unntak av at det er samme bilen.

- Vanlig

Ifølge lensmann i Nord-Aurdal, Jan Aage Bakke er det ikke uvanlig at stjålne biler blir brukt av flere kriminelle.

- Det er ikke noe problem å holde en bil skjult i lengre tid. Det er bare å la den stå i en garasje, så kan den stå der i månedsvis, sier han.

Han forteller at den blir solgt mellom de kriminelle eller blir lånt bort.

- Enten stjeler de en bil for å omsette den i penger eller fordi de skal bruke den til å begå andre straffbare handlinger.

Ny bil

Arild Tveit har nå skaffa seg en ny bil, som han håper han vil få i fred.

- Nå gikk jeg bort fra Audi, og tenkte jeg måtte prøve å få tak i noe som de ikke stjeler. Nå har jeg kjøpt en varebil, en litt mer forsiktig type, så håpar jeg at jeg får ha den litt lengre, sier Tveit.