Hopp til innhold

Mette gamle sover bedre

Etter at omsorgssenteret ga de gamle et ekstra måltid om dagen har alt blitt så mye bedre.

Måltid

Mette sover bedre.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Jevnaker omsorgssenter økte antallet daglige måltider fra 3 til 4. Det gjorde beboerne roligere og de sover også bedre om natta.

- Mer hjemmekoselig

Nå får alle beboere varm lunsj midt på dagen og middag om ettermiddagen i tillegg til frokost og kveldsmat.

- De ansatte sier det blir mer hjemmekoselig. De gamle har jo dette som sitt hjem, så det er koselig for oss å gjøre noe tilbake for beboerne, sier Lisbeth Fremstad som står på avdelinga og lager mat når NRK Hedmark og Oppland kommer på besøk.

- De sier de kjenner igjen lukta fra da de bodde hjemme, sier hun.

Leder på omsorgssenteret, Cecilie Øyen, mener det ikke er noe problem å dele arbeidsdagen mellom pleie og matlaging. - Det blir en slags ny ro på avdelingen, noe som var hensikten med denne ordningen, forteller hun.

Positive erfaringer

Etter 14 dager med den nye ordningen gjenomførte de ansatte en evaluering. Og den var entydig positiv.

- Det første vi fikk høre var at beboerne våre sov bedre. Vi fikk også høre at de satt lenger oppe om kvelden. De gledet seg til det ekstra måltidet, ble mette og fornøyde og fikk et nytt avbrekk i hverdagen. Alt i alt mange positive effekter, sier Øyen.

- Fornøydhet, ro og mer aktivitet på avdelingen har vært de viktigste resultatene, forteller hun.

- Ved å lage et måltid til lagde vi mer aktivitet på senteret. Dette fører til at de eldre får mer sansestimulering enn tidligere og mange av dem kan også være med å lage maten, sier Øyen.

- Det tar ofte tid å få noen effekt av slike endringer, men her har det vært en eneste lang solskinnshistorie fra første dag, avslutter omsorgssenter-lederen.

Flere saker fra Innlandet

Sivert Refsdal

Sivert har 20 seksere

NRK anbefaler