Hopp til innhold

40 millioner til rovdyrtiltak

Regjeringen varsler at den vil bevilge nye 40 millioner til tiltak mot rovdyrskader. Den vil også gjøre det lettere å bruke nødverge.

Offerlammene
Foto: fra filmen "Offerlammene" / NRK

 

Si din mening om norsk rovdyrpolitikk

I går viste NRK Brennpunkt en dokumentar om norsk rovdyrpolitikk. I programmet kom det blant annet fram at sauebøndene får mer i erstatning for tapte dyr, enn de får når de leverer dyr til slakteriet.

Klokka 8 i dag tidlig holdt miljøvernminister Erik Solheim og landbruksminister Terje Riis-Johansen en pressenkoneranse der de presenterte nye tiltak mot rovdyrskader.

Regjerningen vil i revidert nasjonalbudsjett øke bevilgningen til forebyggende tiltak med 40 millioner.

- Det kan for eksempel brukes til gjerder, og et opplagt område hvor midlene kan brukes er i Hedmark, sa Erik Solheim på pressekonferansen.

Lettere å bruke nødverge

Det skal også bli lettere å felle jerv, gaupe og bjørn i nødverge. For gaupe og jerv gis det adgang til å felle dyret uten at det foreligger et direkte angrep, men det må foreligge en aktuell fare for skade.

Når bestandsmålet for bjørn er nådd skal det også bli mulighet til å felle den når det er fare for angrep.

Miljøvernministeren sier det også skal blli lettere å felle rovdyr som kommer innenfor rovdyrsikre gjerder.

-Uakseptable taptstall

- Tapene av sau og rein er uakseptabelt høye både med tanke på dyrevelferd og det konfliktnivået tapene har medført. Derfor går vi nå lenger enn noen gang og styrker den forebyggende innsatsen betydelig, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

 

Dekker tapt arbeidsfortjeneste

Privatpersoner som deltar i jakt skal nå også få dekket tapt arbeidsfortjeneste når jakta tar lang tid.

- Dette vil være folk som tas inn av Statens Naturoppsyn for å gjennomføre felling, sier Solheim. 

– De nasjonale bestandsmålene for rovvilt er nådd for jerv og gaupe sin del, mens vi fortsatt jobber for å øke bestandene av bjørn og ulv, sier han.