Hopp til innhold

Kripos på nerdetreff

KRIPOS "hacker" datatreffet The Gathering i Hamar for å forebygge data-kriminalitet.

Kripos på The Gathering

Svært mange unge under 20 år begår datakriminalitet. Av den grunn er KRIPOS på datamesse i Vikingskipet i Hamar på onsdag.

Chatte, surfe og hacke

I dag ramla over 5000 ungdommer inn i Vikingskipet, med datamaskiner, soveposer, madrasser, coca cola og alskens pikk pakk. I hele påsken skal de spille, chatte og surfe på nettet.

Men dataverdene er ikke bare uskyldig og alle ungdommene er ikke bare uskyldige. KRIPOS ser at stadig mer datakriminalitet utføres av unge under 20 år. Så i år er KRIPOS til stede for første gang, for å følge med.

- Vi ønsker å ha en dialog med de unge, slik at de på et tidlig tidspunkt kan vite hva som er rett og galt på internett, sier Rune Fløisbonn i KRIPOS.

Forebygging

KRIPOS vil forebygge datakriminalitet og bruker dagen til å informere ungdommen. 

- Vi vil informere ungdommen, og håper at vi dermed slipper å se dem for tidlig i våre saker, sier Fløisbonn.

 

The Gathering
Foto: Mette Finborud Børresen, NRK

 

Greit synes ungdommen 

Rune Fløisbonn og kollegene i datakrimgruppa i KRIPOS skal tusle rundt og snakke med ungdommene. De har vester på seg så det synes hvem de er, og ungdommene selv, ser ikke ut til å ha noe i mot det.

- Det er forståelig at de er her, sier Katarina Nymoen og Ada Duaas fra Tinn i Telemark.

 Det har ikke vært avdekket så mye kriminalitet på The Gathering før, bare småtteri i forhold til hvor mange ungdommer som samles, men ungdom er uten tvil eksperter på data,  og moderne teknologi kan brukes til så mangt.

 - Vi kommer til å synliggjøre oss med en stand, og komer til å gå rundt og snakke med de unge, sier Fløisbonn.