Hopp til innhold

Stadig flere bruker «dashcams»

Politiet bruker det, men også flere og flere private bilister plasserer kamera i bilen sin for å filme det som skjer i trafikken. Mange vil ha bevis hvis en ulykke skulle oppstå. Bekymringsfullt, mener NAF.

Dashbordkamera

POPULÆRE: Disse kameraene ser man oftere og oftere installert i dashbordet på biler.

Foto: Stian Bakkom / NRK

Dashbord-kameraer, eller såkalte «dashcams», er små actionkameraer som fanger opp det som foregår utenfor bilruta di. I NAF er de ikke overbegeistret over den voksende trenden og sier at trafikksikkerheten må være førsteprioritet.

Dette går på hva du skal ha fokus på når du kjører bil. Det er for så vidt greit at mange av disse kameraene er automatiske, men sikten ut av frontruta di kan bli redusert, sier kommunikasjonsrådgiver, Jan Ivar Engebretsen i NAF.

jan ivar engebretsen

SKEPTISK: Jan Ivar Engebretsen i NAF mener kameraene kan gå på bekostning av sikkerheten.

Foto: NAF

I går omkom en kvinne og hennes sønn etter at motorsykkelen de kjørte kolliderte med en bobil. Bobilen hadde et kamera montert på dashbordet, og opptaket viste at motrosykkelen kom over i feil kjørefelt.

Lovlig

Slike kameraer er ifølge Datatilsynet fullt lovlige å bruke for private bilister i Norge. Opptakene fra slike kameraer kan bli brukt som bevis etter ulykker og i forsikringstvister. I flere land tilbyr forsikringsselskapene lavere premie hvis kundene deres har et kamera installert i bilen.

Vår bekymring går på publisering av disse videoene på sosiale medier, der kan andre bilister bli uthengt uten at man kjenner hele historien, forteller informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

FULLT LOVLIG: Datatilsynet opplyser at det er fullt lovlig å filme andre i trafikken, men oppfordrer folk til å tenke seg om.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Datatilsynet mener det er naturlig at bilister vil ha en forsikring som et videoopptak dersom de skulle havne i en ulykke, men presiserer at man bør tenke godt over hva man gjør med opptaket.

Stor etterspørsel

Selv om dashbord-kameraer er relativt nytt i Norge, så er etterspørselen stor. Pressesjef i Elkjøp Nordic, Øystein Scmhidt forteller at de har mange som er nysgjerrige på kameraene, og at denne trenden vil øke fremover.

–Det er bare å se på sosiale medier hvor det nesten flyter over av videoer, ikke bare fra bilkjøring, men også andre situasjoner hvor man bruker såkalte actionkameraer.

Sjåfører mener kamera gir trygghet - NRK – Rogaland

Jan Ivar Engebretsen i NAF, forklarer at dagens moderne biler også har så breie stolper mellom frontruta og sideruta, at det er problematisk Han har selv testet ut et "dashcam" og mener det helt klart er en risikoforbundet med bruken.

Det gir klart dårligere sikt, og plutselig har du oversett en syklist eller fotgjenger, det er ikke spesielt trafikksikkert, sier Engebretsen.