Hopp til innhold

Ulvesonedebatt i Hedmark Ap

Flertallet på årsmøtet til Hedmark Arbeiderparti ønsker å beholde ulvesona. Det skriver Østlendingen lørdag kveld. Dermed går de imot sitt eget styre som enstemmig sto bak forslaget om å oppheve sona.

Astrid Oppegård fra Trysil Ap vil fjerne ulvesona

Astrid Oppegård fra Trysil Ap på talerstolen vil fjerne ulvesona.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Medlemmene i Hedmark Arbeiderparti strides om ulvesona. Under årsmøte lørdag kom det tydelig fram at det er stor uenighet innad i partiet om rovdyrsona.

Leder i Hedmark Arbeiderparti, Bente Elin Lilleøkseth var av dem som tok til ordet under debatten på lørdag. Hun, i likhet med resten av styret ønsket å få ulvesona opphevet.

Men forslaget ble altså ikke vedtatt. Østlendingen melder at 81 personer stemte for å oppheve sona, mens motforslaget fikk 102.

Den omstridte ulvesonen vil skape debatt på årsmøte i Hedmark Arbeiderparti neste helg. Styret foreslår å fjerne hele sonen. Dette er ordføreren i Rendalen helt uenig i.

Ulvekrangel

Mange talte for å beholde sona

Mens flere ordførere og politikere innenfor ulvesona fortviler og vil fjerne sona, holder flere av partimedlemmene og ordførere utenfor ulvesona på at grenseområdet må forbli.

Men det er heller ikke entydig at politikere innenfor ulvesona vil oppheve den.

Frank Bjørneseth fra Åsnes, som ligger innenfor sona, fortalte på årsmøte lørdag at han tidligere har vært ulvesonemotstander. Nå derimot mener han at sona må opprettholdes.

Frank Bjørneseth fra Åsnes vil ha ulvesone

Frank Bjørneseth fra Åsnes, i midten, vil fortsatt ha ulvesone.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Med rovdyrtrykket fra Sverige, og slik situasjonen er nå, er det den beste løsningen at ulvesona forblir slik som i dag. Det er viktig at politikerne følger opp det som er blitt bestemt med rovdyrforliket, sa Bjørneseth.

Trysilbenken mot sona

Derimot var det en annen tone fra Trysil-benken, hvor forslaget om en opphevelse av ulvesona har sitt opphav.

– Ulvesona er et ulykkelig vedtak, den må oppheves. Vi må ta på alvor befolkningens redsel. Det har aldri vært Arbeiderpartiets politikk at noen skal ofres. Skal noen ofres, så må det være ulven, sa Astrid Oppegård på talerstolen, som representant fra Trysil.

– Forkastelig forslag


Tidligere har Arbeiderparti-ordfører i Rendalen, Norvald Illevold, vært klar i sin tale.

– Jeg mener det er meningsløst, rett og slett forkastelig at de vil oppheve ulvesona, har Illevold uttalt.

Rendalen grenser til ulvesona og har opplevd mange ulveangrep. Ordføreren frykter det blir enda verre for saueholdere både i nord og vest på Hedmarken om sona oppheves.

– Noen må ofres siden det er bestemt at det skal være ulv Norge. Vi bør ha et klarere regime og klarere regler på at her må vi ofre noen for å ta vare på det bestandsmålet som er sagt, sier han.

– Må spre ulven

Bente Elin Lilleøkseth

Bente Elin Lilleøkseth, leder i fylkespartiet og Løten-ordfører vil avvikle ulvesona.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Leder i fylkespartiet og Løten-ordfører, Bente Elin Lilleøkseth sier at bakgrunnen for at forslaget nå kommer, er at sona ikke fungerer.

– Jeg har sett på nært hold som ordfører i Løten, hvordan ulvesona håndheves og praktiseres over tid, det er ikke optimalt. Derfor vil vi oppheve ulvesona, slik at vi sprer det å ha ulv i Norge til flere enn dem som er i sona, sier hun.

I høst ble rapporten fra ulvesoneutvalget overlevert miljøvernministeren. Utvalget, hvor også Illevold satt, foreslo at sona opprettholdes.

– Hvis vi flytter ut dette nå blir hele Hedmark en ulvesone, og så flyttes problemet inn i mye større beiteområder enn det Rendalen representerer, sier Norvald Illevold.

– Har lite å si

Knut Storberget

Knut Storberget mener ulvesona bør bestå.

Foto: Scanpix/NTB

Stortingsrepresentant Knut Storberget mener at Hedmark Arbeiderparti fortsatt bør gå inn for ulvesona.

– Jeg forstår bekymringen, både utenfor og innenfor sona, men jeg mener at stortingsvedtaket om rovdyrforliket er et bra kompromiss. Jeg er skeptisk til å oppheve sona, sier Storberget.

Hedmark Aps stortingsrepresentanter støttet fortsatt ulvesone gjennom rovdyrforliket fra 2011. Tidligere leder i partiet, Reidar Åsgård, ledet utvalget som konkluderte med fortsatt ulvesone så sent som i oktober i fjor.

I kveld skal det stemmes over ulvesoneforlaget, hvor et enstemmig styre i Hedmark Arbeiderparti ønsker en avvikling av ulvesona.

– Et eventuelt vedtak om fjerning av ulvesone vil i praksis ha lite å si, sier Østfolds Eirik Milde til Nationen, han satt også i ulvesoneutvalget.

Årsmøte Hedmark Arbeiderparti 2013

Årsmøte Hedmark Arbeiderparti 2013

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK