Hopp til innhold

Nok en ulv skal skytes i Hedmark

I dag gjenopptas lisensjakta på ulv i Hedmark. NOAH mener Fylkesmannen premierer skadeskyting.

Organisasjonen NOAH - for dyrs rettigheter, reagerer sterkt på at Fylksmannen i Hedmark tillater lisensjakt på en ulv til. Det gjør Fylkesmannen etter at det er klart at en skadeskutt ulv fortsatt er i live.

NOAH sjokkerte

Lisensjakta på ulv gjenopptas i Hedmark fra i dag. Årsaken er at DNA-analyser viser at en ulv som ble skadeskutt i Stor-Elvdal under lisensjakta i høst fortsatt er i live.

Det er skutt og drept tre dyr underlisensjakta i Hedmark i høst, men også den skadeskutte inngikk i kvota på fire . Nå tas den ut av kvota, og dermed kan det skytes enn ulv til, noe NOAH reagerer sterkt på.

– Ulven etterlot seg et blodspor på 350 meter. Den kan være hardt skadd. At den fortsatt er i live betyr ikke at den vil overleve vinteren. I verste fall kan skadene medføre store problemer med å skaffe mat, noe som kan føre til at den taper kampen for tilværelsen. Å friskmelde en skadeskutt ulv uten å vite noe om skadene den er påført, er midt sagt uansvarlig, og ikke minst særdeles uetisk, sier leder i NOAH, Siri Martinsen, i en pressemelding.

Ulvetispe skutt 21. januar i Åmot

Ulvetispe skutt i januar 2012 i Åmot

Foto: Lars Gangås / Statens naturoppsyn

Blir samme ulv felt?

Fylkesmannen i Hedmark mener de ikke har noen spor eller funn som tyder på at ulven er alvorlig skadd, men skulle noe tyde på det er det aktuelt å jakte på den ulven av dyrevernmessige hensyn, sier Øyvind Gotehus hos Fylkesmannen.

Men i dag starter uansett lisensjakta på en ulv til, og erfaringsmessig går det ikke lang tid før jegere har skutt dyret.

– Skadeskyting skal ikke lønne seg

I høst er to ulver skutt under lisensjakta, og jegerne ble anmeldt av Norges miljøvernforbund

NOAH mener utvidelsen av lisensjakta er uetisk, og fungerer som en premiering av skadeskyting.

– Skadeskyting skal ikke lønne seg. Tvert imot bør skadeskutte dyr automatisk trekkes fra kvoten. Dette kan føre til at jegerne holder igjen skudd, mens det motsatte kan bli følgene når jegerne nesten automatisk får et nytt dyr å skyte på, sier Martinsen.

Klager på Fylkesmannens vedtak

NOAH går i dag direkte til ledelsen av Miljøverndepartementet for å få gjort om Fylkesmannen i Hedmark sitt vedtak.

– Vi vil klage på denne avgjørelsen, som ikke på noen måte kan aksepteres. Vi vil også på det sterkeste oppfordre miljøvernminister Bård Vegard Solhjell om å sørge for at praksisen med å friskmelde skadeskutte ulver opphører. Dette er en form for bagatellisering av skadeskyting som gir et farlig signal til jegerne. Nå må i stedet myndighetene vise at de tar skadeskytingen av ulv i lisensjakta på alvor, sier Siri Martinsen i NOAH.