Hopp til innhold

– Kan avskaffes på én generasjon

– Jeg skrek og var så redd. Jeg sparket og prøvde å løpe, men jeg var ikke sterk nok. Det var da de la meg i bakken og kuttet meg nedentil, forteller Mary (13). Hvert år risikerer over tre millioner jenter å lide samme skjebne.

kjønnslemlestelse

Med et barberblad går de til verks for å fjerne de ytre kvinnelige kjønnsorganenene. Resultatet kan være fatalt. I dag markeres FNs internasjonale dag for nulltoleranse for kjønnslemlestelse over hele verden.

Foto: Lucy Murunga / Plan Norge

Mary

Mary har slitt med både smertefulle infeksjoner og vannlating etter at hun som 7-åring ble utsatt for kjønnslemlestelse av sin egen bestemor.

Foto: Seydou Dolo / Plan Norge

Den tretten år gamle jenta fra Mali husker godt den dagen hun ble omskåret. Hun var bare syv år da bestemoren og en venninne av moren kom på besøk og dro henne inn på toalettet.

– Blodet fløt utover bakken. Det var så mye blod, og jeg tryglet dem om å la meg gå, forteller Mary.

Hun husker smertene som uutholdelige, og har hatt store helseplager som følge av inngrepet, blant dem infeksjoner og problemer med vannlating.

Hvert år risikerer over tre millioner jenter å lide samme skjebne som Mary. I dag markeres FNs internasjonale dag for nulltoleranse for kjønnslemlestelse over hele verden.

Et alvorlig overgrep

Kjønnslemlestelse betegner prosedyrer som innebærer delvis eller fullstendig fjerning av de ytre kvinnelige kjønnsorganer eller annen skade på kvinners kjønnsorganer uten medisinsk begrunnelse.

Helseskadene er alvorlige, og internasjonalt anses praksisen som et brudd på kvinner og jenters rettigheter.

Praksisen har dype tradisjonelle og kulturelle røtter, og er utbredt i 29 land, hovedsakelig i Afrika og Midtøsten. Til tross for at menneskerettigheter og lovverk mot omskjæring skal beskytte barn, fortsetter den livsfarlige tradisjonen i stor skala i dag.

Plan Sierra Leone

Plan Norge jobber med holdningsskapende arbeid i flere land, blant dem Sierra Leone, for å få stanset kjønnslemlestelse.

Foto: Mary Matheson / Plan Norge

Gjøres gifteklare

Plan Norge er en organisasjon som jobber mot omskjæring blant annet i Vest- Afrika.

– I mange samfunn ansees en jente som en voksen kvinne i det hun er omskåret, og er dermed klar til å giftes bort, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge.

De satser derfor sterkt på holdningsskapende arbeid overfor foreldre, barn og ledere for å snu denne oppfatningen.

Mali

I Mali markeres arbeidet mot kjønnslemlestelse med en dans. Det gjelder å ta kreative metoder fatt når holdninger skal endres og nye ritualer skapes.

Foto: Seydou Dolo / Plan Norge

– Resultatene fra land som Mali og Sierra Leone viser at holdningsskapende arbeid og informasjonsspredning er ekstremt effektivt når det gjøres med kløkt og av ansatte og rollemodeller som kjenner tradisjonene, forklarer generalsekretæren.

Ifølge tall fra Plan Norge er praksisen utryddet i 44 av 60 landsbyer i Mali siden 2010.

Kan avskaffes på én generasjon

Kadra

Kadra Yusuf, tidligere kjent som Kadra Noor, brukte skjult kamera og mikrofon for å avsløre at imamer i Norge oppfordret kvinner til å la seg omskjære.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Organisasjonen tror kjønnslemlestelse kan avskaffes internasjonalt på én generasjon. For å få dette til må det holdningsskapende arbeidet suppleres med et nytt overgangsrituale som kan markere at en jente går fra barndom til voksenlivet. Barna må selv involveres i arbeidet, såvel som ledere i de ulike landsbyer og samfunn.

Plan sammenligner satsningen med hvordan man fikk bukt med fotbinding i Kina.

Man starter med eliten og får menn og mannens familie til å godta å gifte seg med jenter som ikke er fotbundet/omskåret. Når foreldrene vet at datteren vil bli gift selv om hun ikke er kjønnslemlestet, er det lettere å bryte tradisjonen med omskjæring.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no