Hopp til innhold

Ryanair-ansatt påstår sikkerhetssvikt på Rygge

En av Ryanairs kabinansatte kunne gå rett gjennom sikkerhetskontrollen uten gyldig ID-kort på Moss lufthavn Rygge. Lufthavnen innrømmer feil

Det er strenge krav til gyldig ID, enten utstedt av lufthavnen eller fra flyselskap.

I tillegg forteller den kabinansatte at flere kolleger i Ryanair heller ikke har riktig ID for flyplassen på Rygge, som er Ryanairs hovedbase i Norge.

Passerte med Stansted-ID

NRK kan fredag dokumentere at det er mulig å passere sikkerhetskontrollen på Rygge for Ryanair-ansatte Mark John Puglisi - uten gyldig ID.

Han har valgt å fortelle om sikkerhetsrisikoen, og mener at det er mange med han som ikke har gyldig ID på Rygge.

– Vi har fått pålegg om å skaffe det, men siden vi selv må bekoste en poltiatttest, og vi uansett kommer inn ved å vise den legitimasjonen vi har, så blir det ikke gjort, sier Puglisi.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Påstår sikkerhetssvikt på Rygge

Se TV-reportasje

Ifølge ham er det vanlig at Ryanair-ansatte passerer sikkerhetskontrollen på Rygge kun ved å vise pass og et dokument som viser at de er ansatt i Ryanair.

– Det er mange som ikke har annet enn pass og sin Ryanair-lisens som de viser fram. De skulle ha et ID-kort som er basert på en politiatttest. Det har jeg aldri gjort selv heller, sier han.

ID-kortet som Puglisi bruker er egentlig ment for Stanstead flyplass i London hvor den ansatte er sikkerhetsklarert. Det er imidlertid ikke gyldig for Moss lufthavn Rygge.

– En feil

Ledelsen i Rygge sivile lufthavn AS har fått forelagt opplysningene om manglende ID-kort, og sier det har skjedd en feil. Det sier markedssjef for lufthavnselskapet, Silje Thoresen.

– Situasjonen som NRK har avdekket gjelder altså en person. Det er begått en personlig feil av en ansatt i vår sikkerhetskontroll. Kortet som vedkommende har vist fram, er til forveksling veldig likt en ID som vi normalt aksepterer.

– Det som er veldig viktig for oss å fremheve i denne saken er at dette er en administrasjonsfeil, og ikke en sikkerhetsbrist. Grunnen til det er at kortet som vedkommende viste frem er godkjent for London Stansted, hvor han også er sikkerhetsklarert, sier Thoresen til NRK.no.

Ryanair svarer slik på påstandene om ID-juks.

– Alle Ryanairs kabinansatte gjennomgår en bakgrunnssjekk og har et gyldig ID-kort fra en eller flere europeiske lufthavner. Mens Rygge foretrekker at crewet har en godkjent Rygge-ID, aksepterer de fleste internasjonale flyplasser godkjente ID-er fra andre steder, sier Ryanairs Stephen McNamara til NRK.

Skjerper kontrollen

Moss lufthavn Rygge velge uansett å stramme inn, etter at en eller flere personer kan ha brukt ugyldige kort for å passere inn på sikkerhetsområdet.

Lufthavnselskapet skjerper nå kontrollen for å sørge for at alle viser det korrekte ID-kort ved passering av sikkerhetskontrollen.

Samtidig mener lufthavnledelsen at de har god oversikt over de kabinansatte, og at alle skal være utstyrt med riktig ID-kort.

– Vi har kontrollert mot våre lister over hvilken ID de ansatte har. Her går det fram at de enten har et norsk ID-kort eller et gyldig ID-kort for Ryanair, sier Thoresen.