Hopp til innhold

Vil gjemme bort ølet i butikkene

Nå kommer forslaget om at øl og rusbrus skal plasseres i egne rom i dagligvarebutikkene. Hensikten er å unngå at folk blir fristet til impulskjøp av alkohol når de handler melk og brød.

Øl

Dette synet kan være vanskelig å møte for kunder med alkoholproblemer. Liv, som får behandling for sitt alkoholproblem på Borgestadklinikken, støtter forslaget om å gjemme bort ølkassene.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

I de fleste dagligvareforretninger står et titalls kasser med øl, midt i butikken og lett synlig for kundene.

Det vil Edvin Hurlen i Arbeiderbevegelsens rus og sosialpolitiske forbund ha en slutt på.

De foreslår nå at øl skal gjemmes bort på samme måte som tobakk og snus.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Øl er ikke dagligvare

– Det med tobakk har jo glidd inn som en grei ordning. Det var mange protester på forhånd, men nå har det roet seg, og tobakken har blitt noe utenom vanlig dagligvarehandel. Det samme håper vi å få til med ølet, at øl ikke skal behandles som en vanlig dagligvare. Det er et rusmiddel, og bør behandles deretter, sier Hurlen til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Edvin Hurlen

Edvin Hurlen i Arbeiderbevegelsens rus og sosialpolitiske forbund mener at øl ikke er dagligvare og at forretningene bør gjemme bort kassene.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Liv får behandling på Borgestadklinikken i Skien etter å ha misbrukt alkohol i mange år. Hun er positiv til forslaget om å gjemme bort ølkassene.

– Det hadde jeg satt veldig pris på, for det er ganske tøft å gå inn i butikken når du har et slikt problem og ølet omtrent står og gliser mot deg, sier Liv.

Hun sier at det er umulig å unngå å legge merke til ølet når hun er ute og handler, og at fristelsen ofte blir stor.

– Det har ført til at jeg har foretatt impulskjøp, selv om jeg har bestemt meg for ikke å gjøre det. Det har ført til at jeg har holdt på lenger enn jeg burde, sier Liv.

– Møtes av et fjell av øl

Psykolog-spesialist Ingjerd Meen Lorvik har lang erfaring med behandling av rusmisbrukere. Hun støtter forslaget.

– Når man kommer for å kjøpe melk og brød, så blir man noen ganger møtt med et fjell av øl. Det er klart at da kommer fristelsen, og også muligheten for impulskjøp. Det er akkurat som med de gamle spilleautomatene. De var tidligere i dagligvareforretninger, og de ble fjernet av den grunn at folk skulle kunne kjøpe dagligvarer uten å bli møtt av slike fristelser, sier Lorvik.

Egne ølrom vil kreve store investeringer for butikkene, og forslaget møter motstand fra bransjen som antyder at det fort kan dreie seg om et sekssifret beløp.

– Lite gjennomtenkt

– Det hadde ikke vært så veldig enkelt å få organisert dette i utgangspunktet. Det krever mer plass, og det krever en del investeringer og jobb for å få det til. Det ville ikke vært noen enkel sak, sier kjøpmann Pål Huseby Larsen på Rema 1000 på Herøya i Porsgrunn.

Han tror heller ikke at tiltaket vil få noen merkbar effekt på ølsalget.

– Jeg tror salget ville ha vært noenlunde stabilt. Vi kan sammenligne med tobakk som vi begynte å dekke til for et år siden. Der har vi ikke registrert noen vesentlig endring av salget. Jeg synes det virker lite gjennomtenkt, sier Larsen.

Han tror det hadde vært mer effektivt å bruke disse midlene på holdningsskapende tiltak.

– Det må jobbes bedre mot ungdom fremfor å gjemme vekk ølet, og gå tilbake til ølmonopol igjen. Det virker nesten som om det er baktanken. Jeg tror ikke det er den beste løsningen, sier Larsen

– Et dårlig forslag

Humanshu Gulati

Humanshu Gulati i Fremskrittspartiets Ungdom, synes forslaget ikke er spesielt godt.

Foto: Else Karin Archer / NRK

Nestleder i Fremskrittspartiets Ungdom, FpU, Himanshu Gulati liker forslaget svært dårlig.

– Dette er lovlige varer som alle myndige personer i Norge har lov til å gå inn i en butikk å kjøpe. I stedet for å drive med symbolpolitiske vedtak som å gjemme varer her og der i butikkene, bør man heller satse på gode tiltak, sier han til NRK.no.

Mennesker som sliter med alkoholproblemer sier til oss at dette tiltaket med å gjemme alkoholen faktisk ville hjelpe. Hva sier du til det?

– Vi ser jo blant annet at det å gjemme bort snus ikke har ført til lavere salg. Spørsmålet blir jo hvor grensen skal gå til slutt. Det finnes også mange overvektige her i landet. Skal vi begynne å gjemme bort sjokolade og andre søte ting vi burde spise mindre av, spør Gulati.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark