Hopp til innhold

Frykter flukt fra landbruket

Bøndene er skuffa over statens tilbud i jordbruksoppgjøret. - Dette kan vi ikke leve med, sier bondelagsleder.

Korn

Bondelaget mener at kornprodusentene er gruppen som kommer dårligst ut, og frykter at bøndene vil finne seg noe annet å gjøre.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Bøndene er skuffa og sinte over statens tilbud i jordbruksoppgjøret. I årets jordbruksoppgjør ba bøndene om i underkant av 1,9 milliarder kroner, noe som var en nedgang fra 2009 da kravet var på 2,2 milliarder.

Staten tilbyr jordbruket i Norge 750 millioner kroner.

Kuer

Bøndene stanger mot regjeringas tilbud, og mener at tilbudet på 750 millioner kroner ikke er til å leve med.

Foto: Elin Flaglien / NRK

- Dette kan vi ikke leve med

- Dette er ikke et tilbud vi kan leve med, sier fylkesleder i Buskerud Bondelag Torunn Hovde.

Hovde hadde forventa høyere totalramme enn det som nå er lagt til grunn.

- Særlig kornprodusenter kommer veldig dårlig ut, og vi er skuffa. Regjeringa går tilbake på tidligere forhandlingsgevinster, og de går tilbake på sine egne løfter fra Soria-Moria erklæringen, sier Hovde, som sier at bøndene i Buskerud er klare til å aksjonere.

Frykter mindre kornproduksjon

Nestleder i Vestfold Bondelag, Elin Røed, forteller hva de er mest skuffet over:

- For det første er det for lite penger, men vi er også skuffa over måten de har fordelt det på. For det tilbudet som ligger til grunn nå er det fordelt slik at kornprudusenter, som vi har veldig mange av i Vestfold, får en nedgang i inntekt på over 19 000 kroner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Åker i Buskerud

Bondelagslederne i Buskerud og Vestfold frykter at det kan bli langt mellom kornprodusentene, dersom årets jordbruksoppgjør blir en realitet.

Foto: Lise Kihle Gravermoen

Nå frykter bondelaget at kornprodusenter vil gi opp, og finne seg noe annet å gjøre.

- Kornprodusentene som produserer matkorn har ikke veldig god økonomi fra før. Dette vil føre til at veldig mange flere vil se seg om etter andre produksjoner, kanskje leie bort, eller vurdere å slutte. Hvis dette tilbudet går igjennom frykter vi mindre kornproduksjon, sier Røed, som er klar til å kjempe om bedre avtale.

- Vi lurer på hva vi skal gjøre

På forhånd var det foreslått en rekke tiltak som blant annet skulle stanse nedgangen i melkeproduksjonen.

Kjell Sølverød

Kjell Sølverød, bondelagsleder i Telemark, frykter at bøndene vil gi opp, etter signalene fra regjeringa.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Bondelagsleder i Telemark, Kjell A Sølverød sier at tilbudet ikke inneholder noe som kan skape ny optimisme. Hvis staten ikke bedrer tilbudet, frykter han økt flukt fra landbruket.

- Vi hadde trodd at dette skulle bli året for det virkelig store løftet, spesielt innen melkeproduksjon. Vi har jobba veldig for en tiltakspakke for Agder og Telemark, men vi finner veldig lite igjen av den her. Den pakka er etterhvert helt borte. Dette er skuffende, og vi lurer fælt på hva vi skal gjøre, sier Sølverød.

- Vi har forsøkt å motivere næringa i hele vinter mot å tenke satsing. Nå var de oppe av stolen, og var motiverte. Nå er jeg redd at de kan finne på å sette seg ned igjen, sier en oppgitt bondelagsleder i Telemark.

Forhandlingene i jordbruksoppgjøret skal være fullført før 17 mai.

Flere nyheter fra NRK Buskerud