Hopp til innhold

Les Forsvarets hemmelige rapport

Lekkasjene fra den hemmelige rapporten "Forsvarsstudie '07" har skapt uro. Les den her og finn ut hvor nedskjæringene kommer.

Forsvarssjef Sverre Diesen

Forsvarssjef Sverre Diesen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Les den hemmelige rapporten her


nrknyheter.no har gjennom flere artikler den siste tiden skrevet om de planlagte nedskjæringene og kostnadskuttene som skisseres i den hemmeligstemplede rapporten "Forsvarsstudie '07".

Innholdet i rapporten kan bety at flere militærbaser i Norge legges ned.

Les den hemmelige rapporten her

 

 

Vil legge ned

I rapporten foreslås det å konsentrere virksomheten i Forsvaret på færre baser. Til sammen vil man legge ned 11 baser, deriblant Forsvarets fellesoperative kommando på Jåttå i Stavanger.

I rapporten pekes i stedet Bodø ut som det beste og mest lønnsomme stedet for en ny nasjonal kommando, og også som base for Forsvarets kampfly.

Rammer Jørstadmoen

Innsparingene kan også berøre blant annet disse basene: 

- Jørstadmoen militærleir i Lillehammer foreslås lagt. Forsvarssjefen vil primært overføre oppgavene til Kolsås, Kjeller og Oslo.

- Ved KNM Harald Hårfagre i Stavanger kuttes det med 50 årsverk samt 20 årsverk som er knyttet opp mot rekruttskolen. Disse overføres til Bergen. I tillegg må avdelingsbefalet kunne regne med å bli overflyttet til andre deler i forsvaret og sivile stillinger ved Madlaleieren kan bli overflødige.

Kutter i Heimevernet

Dette er bare noen av forslagene. Totalt skal de samlede kuttene innebære innsparinger på i overkant av 500 årsverk.

I tillegg til dette foreslår også forsvarssjef Sverre Diesen å redusere Heimevernets totale styrke fra 50.000 til 30.000 soldater.

Kritikk

Dette har vakt sterke reaksjoner, og president i Norges forsvarsforening, Ottar Befring, sier til NRK at et slikt kutt klart vil svekke landets forsvarsevne.

Forsvarssjef Diesen har kommet med kritikk av NRKs dekning av den hemmelige rapporten, som han ikke vil offentliggjøre før 5. november. Diesen mener blant annet at NRK har vist at de ikke forstår NATOs og Norges oppgaver.

 

AKTUELT NÅ