Hopp til innhold

WHO: Risiko for zika-spredning i Europa

I alle europeiske land der aedes-myggen finnes, kan det være risiko for spredning av zikaviruset, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Norske helsemyndigheter ber gravide som nylig har vært i Latin-Amerika om å kontakte lege.

CHINA-SCIENCE/ Male Aedes albopictus mosquitoes infected with Wolbachia bacteria are seen before released to the wild, in Guangzhou

ADVARER: Når temperaturen stiger kan asiatisk tigermygg komme til å spre zika-smitte i Europa, mener WHO.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

NRK skrev tirsdag om muligheten for at zikaviruset, som i Latin-Amerika spres via myggen aedes aegypti, også kan spres via den beslektede aedes albopictus – bedre kjent som asiatisk tigermygg.

Mens aedes aegypti ikke finnes i kontinentaleuropa, beveger aedes albopictus seg stadig lengre nordover på kontinentet.

SCIENCE IGNOBELS

SANNSYNLIG: Myggforsker Bart Knols mener det er stor sannsynlighet for zika-spredning i Europa til sommeren.

Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Når sommeren er på sitt varmeste finnes tigermyggen blant annet i Italia, Spania og Frankrike, og kan komme så langt nord som til Norge.

– Det vil være en stor overraskelse dersom den søreuropeiske tigermyggen ikke er kapabel til å overføre zikaviruset. Sannsynligheten er stor for at den er det. Det kommer til å skje. Det er i det minste min spådom. Jeg blir veldig overrasket hvis jeg tar feil, sa den nederlandske myggforskeren Bart Knols til NRK i går.

aedes albopictus

AEDES ALBOPICTUS: Dette kartet basert på kartdata fra forskeren Moritz U. G. Kraemer ved University of Oxford, viser utbredelsen av tigermygg.

Foto: Kraemer MUG et al. eLife, University of Oxford

WHO: – Risikoen for spredning vil øke

Folkehelseinstituttet (FHI) beskrev derimot dette scenariet som usannsynlig.

John Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet.

USANNSYNLIG: John-Arne Røttingen, smitteverndirektør i FHI, har beskrevet spredning av zika i Europa som usannsynlig.

Foto: Peter von Tangen / NRK

– Det er en svært lite sannsynlig situasjon og jeg synes ikke vi skal legge opp til slike skremmebilder, sa FHIs smitteverndirektør John-Arne Røttingen.

I dag kom WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab med en ganske annen vurdering.

– I alle europeiske land der aedes-myggen finnes, kan det være risiko for spredning av zikaviruset. En rekke reisende som bærer zikaviruset har kommet til Europa, men smitten har ikke blitt overført videre da myggen fortsatt er inaktiv. Med våren og sommeren på trappene vil risikoen for spredning av zikaviruset øke, sier Jakab i en pressemelding.

Ber landene om å intensivere forebygging

Videre ber Jakab de europeiske landene om å redusere risikoen for smitte i befolkningen. WHO-direktøren lister opp følgende tiltak:

  • Kontrollere myggen, inkludert eliminere forplantningsstedene og ødelegge/drepe larver/egg.
  • Informere risikogrupper, spesielt gravide kvinner, om hvordan man unngår å bli stukket.
  • Forsterke overvåkingen og sikre at zikavirus og nevrologiske komplikasjoner som følge av viruset, blir oppdaget ved hjelp av laboratorieundersøkelser.
  • Intensivere forskning på zikaviruset og utvikle diagnostiske tester og vaksiner.

Organisasjonen tilbyr seg å bistå europeiske land med informasjon om strategier for smittebegrensning, frakt av laboratorie- og diagnostiseringsutstyr og råd for krisekommunikasjon.

WHO går ikke ut med restriktive reiseråd knyttet til zikaviruset, men sier at hvert lands myndigheter må vurdere hvilke råd de ønsker å gi.

Utbreiing av myggen aedes aegypti.

AEDES AEGYPTI: Dette kartet basert på kartdata fra forskeren Moritz U. G. Kraemer ved University of Oxford, viser utbredelsen av aedes aegypti, myggen som sprer zikavirus.

Foto: Kraemer MUG et al. eLife, University of Oxford

Norske gravide må til kontroll

Helseminister Bent Høie mener det er bra at WHOs Europa-direktør nå går ut med denne uttalelsen.

høie

FØLGER SITUASJONEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ble onsdag orientert om zika-viruset.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Jeg er veldig glad for at man på et europeisk nivå tar denne situsajonen på alvor, det gjør vi også i Norge. Vår forberedelse på dette området vil være å gi god informasjon til dem som har planer om å reise til berørte områder, eller som har vært der, men også å forberede helsetjenesten på å møte personer som har med seg smitte derfra, sier Høye.

Onsdag ble helseministeren orientert om zikaviruset på Folkehelseinstituttet.

Svein Lie, divisjonsdirektør for primærhelsetjenesten i Helsedirektoratet, opplyste at gravide som nylig har vært i land med zika-spredning bør ta kontakt med lege eller jordmor. Disse vil bli henvist videre til fostermedisinske sentre.

– De foreløpige anbefalingene vi og flere andre land har gitt, er at kvinner som har reist til berørte områder eller har samleie med en mann som har oppholdt seg i disse områdene, bør vente to måneder med å bli gravide. Det er for sikkerhetsskyld, for vi vet veldig lite om dette, sa overlege Tone Bruun ved FHI.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger