Hopp til innhold

Ble vraket av Troms: – En trist dag for hele Nord-Norge

– Det er en trist dag for Nord-Norge. Samtidig er det en veldig greit å få synliggjort hvor samarbeidsproblemene mellom Nordland og Troms ligger, sier en særdeles skuffet fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland.

Odd Eriksen

SKUFFET OVER OVERRASKET: – Det handler om vilje til å dele. Troms ønsker ikke det nordnorske samarbeidet, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap).

Foto: Robert Greiner/Thor-Wiggo Skille

Politikere i Nordland ba tidlig i april om å få kjøpe tilbake de aksjene som Troms kraft eier i Nordkraft og Saltenkraftsamband. Nå er nordlandspolitikerne opprørt over å ha blitt oversett samtidig som Troms Kraft har solgt til svenskene.

– Vi fikk aldri noe svar fra Troms Kraft og lyktes heller ikke å komme i dialog med dem om tilbudet, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap).

Nå er fylkesrådslederen i Nordland overrasket over at aksjeposten plutselig er solgt til svenskene.

Overrasket og skuffet

– Men mest skuffet. Alt lå til rette for å finne en nordnorsk løsning på utfordringene Troms Kraft har kommet opp i. Så velger de en svensk løsning, som ikke bare ligger utenfor Nord-Norge, men utenfor landet. Og anser det for å være en bedre løsning enn å sammen finne en løsning med sine nærmeste naboer. Det er ille, sier han.

Eriksen sier at det er bred politisk enighet om at det offentlige skal ha eierskapet i norske kraftressurser.

– Dette fordi det kommer innbyggerne til gode gjennom at kommuner og fylkeskommuner får utbytte av verdiskapningen og dermed levere offentlige tjenester til innbyggerne. Det er altså bedre å gi avkastningen av verdiskapningen til Sverige enn å gi det til nordlendingene.

Han sier saken er en god illustrasjon på at Troms ikke ønsker et nordnorsk samarbeid.

– Det handler om vilje til å dele. Troms ønsker ikke det nordnorske samarbeidet, sier Odd Eriksen.

Han mener det bør være et tankekors for mange aktører i Troms den måten denne saken har vært behandlet på i Troms fylkeskommune.

– Dette gjør noe med samarbeidsklimaet. Det har allerede gitt seg utslag i at Landsdelsutvalget for Nord-Norge ble nedlagt, som var den eneste arenaen for politisk samarbeid i nord. Det klarte Troms å ta bort. Nå understreker de den samme holdningene.

– Kunne aldri skjedd i Nordland

Eriksen har vanskelig for å se at noe slikt kunne skjedd i Nordland.

– Jeg klarer ikke å se for meg hvem som kunne opptrådt slik. Dette handler om det politiske miljøet i Troms fylkeskommune håndterer en slik sak.

Styreleder: – Skjønner frustrasjonen

Odd Roger Enoksen

Styreleder Odd Roger Enoksen i Troms Kraft.

Foto: Torje Bjellaas / NRK

Styreleder i Troms Kraft er tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Han sier det var flere som var interesserte i å kjøpe aksjene.

– Men styret mente den svenske løsningen var den beste for Troms Kraft. Avtalen bidrar til at vi får egenkapitalen opp på et langt bedre nivå. Vi skulle gjerne vært høyere, men vi nærmer oss det nivået vi bør være på.

På spørsmål om hvorfor ikke Troms Kraft ikke solgte til Nordland sier Enoksen at hans skjønner frustrasjonen.

– Hadde jeg vært fylkesrådsleder i Nordland ville også jeg gjerne fått hånd om disse aksjene. Problemet vårt er det ville ikke løst noen av utforfringene som vi står oppe i. Det ville økt egenkaptalen marginalt og på langt nær nok til å komme opp på det nivået som vi må være for å ha rimelige lånebetingelser og et sikkert fundament for drift framover.

Mistillit

Styret og administrasjonen i det hardt prøvede Troms Kraft får også knallhard kritikk for å ha solgt en tredel av sin kraftproduksjon til svenske Jämtkraft fra sine egne.

Det svenske kraftselskapet Jamtkraft har kjøpt en tredel av kraftproduksjonen i Troms Kraft for 1,3 milliarder kroner.

Salget omfatter en tredel av Troms kraftforsyning og energi som både inneholder kraftaksjer Troms har kjøpt i Nordland og kraftproduksjonen i Skibotn og Kvænangen i Troms. Det svenske kjøpet på 1,3 milliarder svenske kroner har skjedd uten at bedriftsforsamlingen eller Tromsø kommune har blitt orientert. Salget til det svenske selskapet ble gjort kjent i går kveld og Tromsø kommune, som eier 40 prosent i Troms Kraft, reagerer svært sterkt på salget og krever ekstraordinær generalforsamling.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier at han ikke lenger har tillit til styret i Troms Kraft.

Mistillit etter Troms Kraft-salg til Sverige

– Jeg kan ikke lengre ha tillit til styret. Ikke etter at de fattet denne beslutningen uten at vi som eiere ble informert, sier byrådsleder i Tromsø Øyvind Hilmarsen.
Ifølge Nordlys ønsket kommunen å se regnskapet til Troms Kraft før de ville ta stilling til salget. Troms fylke som eier 60 prosent skal ha akseptert salgsavtalen med svenskene, sier Hilmarsen til NTB.

Etterforskes

Troms Kraft gjennomlever nå en omfattende økonomiskandale. Det heleide svenske datterselskapet Kraft & Kultur etterforskes av svensk økokrim etter at det er oppdaget regnskapstriksing på 1,5 milliarder svenske kroner.
Tromsø kommune og Troms Fylke kan se langt etter utbytte fra selskapet som hvert år har spedd på offentlige budsjetter med over 100 millioner kroner de seneste årene.

Nordnorsk løsning

Troms Kraft kjøpte seg dyrt inn i Salten kraftsamband og Nordkraft fra danske Dong Energy. Disse aksjene har Nordland Fylke vært interessert i å kjøpe fra det svekkede selskapet. I to omganger har fylket forsøkt å legge inn bud på aksjepostene og få en nordnorsk løsning. Nå er nordlandspolitikerne opprørt over å ha blitt oversett samtidig som Troms Kraft har forhandlet med svenske Jämtkraft.

– Jeg er skikkelig overrasket over at styreleder Odd Roger Enoksen i Troms Kraft, som er en størrelse i nordnorsk samfunns- og næringsliv, ikke har tatt kontakt med oss etter vår henvendelse, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i Nordland Fylkesting, Thomas Nordvoll, til Nordlys.