Hopp til innhold

Her følger studentene med på situasjonen i Ukraina

Ukrainere i nord følger spent med på situasjonen i hjemlandet. – Jeg skulle ønske jeg kunne være med familien min nå, sier Olga Lermolenko.

Studenter ved Universitetet i Nordland følger med på opptøyene i Ukraina.

Demonstrasjonene i den ukraniske hovedstaten Kiev har vakt oppsikt verden over. På Universitetet i Nordland følger studentene fra Ukraina tett med på det som skjer i hjemlandet.

– Jeg er veldig bekymret over situasjonen i Ukraina fordi jeg har flere slektninger og venner som bor i Kiev, sier Olga Lermolenko ved Universitetet i Nordland.

Natt til fredag ble nye barrikader bygd for å holde demontrantene bort fra regjeringslokanene i hovedstaten.

Samles for å følge utviklingen

Presidentens nei til å undertegne en avtale med EU har utløst demonstrasjoner og uroligheter i Kiev de siste ukene. Protestene er de største i Ukraina siden oransjerevolusjonen for ni år siden.

Roman Zherebko (20) studerer ved Handelshøgskolen, og sier han er bekymret for opptøyene.

– Når jeg kom hit til Bodø begynte den aggressive perioden i hjemlandet mitt, og nå er jeg bekymret over de som er der, forteller Zherebko til NRK.

De voldelige sammenstøtene mellom demonstranter og politi har så langt krevd fem liv ifølge ukranisk medier. Rundt 300 er meldt skadet og kravet er president Viktor Janukovitsjs avgang.

– Skulle ønske jeg var i Ukraina

Ukrainske studenter

Roman Zherebko og Olga Lermolenko (t.v.) følger sammen med en medstudent situasjonen på sosiale medier.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Jeg skulle ønske jeg var i Ukraina nå. Det gjør jeg virkelig. Ikke for å delta i handlingene, men for å være med familien min, forteller studenten.

Kontakten mellom studenter og lærere i nord, og deres familier i Ukraina, går via sosiale medier.

– Det er to forskjellige kilder for meg nå, Skype og Facebook. Jeg forsøker også å sende e-post til pappa og mamma, og hver kveld har vi en times samtale, forteller Zherebko.

– Situasjonen er uvirkelig

Daniel Bjarmann-Simonsen er 2. nestleder i Nordland Høyre og har nettopp kommet hjem til Bodø etter en privat studietur i Kiev.

– Hvordan opplevde du situsjonen der?

– Det var en helt uvirkelig situasjon. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er før man virkelig er på plass. Vi klarte ikke riktig å forholde oss til det som foregikk rundt oss, forteller Bjarmann-Simonsen.

Daniel Bjarmann-Simonsen

– Det er åpenbart at presidenten må imøtekomme sitt folk på deres premisser, mener Daniel Bjarmann-Simonsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Deler av Kiev var okkupert, og i tilknytning til områdene så var det fronter med trefninger mellom demonstranter og myndigheter. Vi var inne og så på fronten, der var det tilstander som få kan forestille seg, fortsetter politikeren.

– Presidenten må imøtekomme krav

Bjarmann-Simonsen kan fortelle at det han og hans følge stusset på, var at de i løpet av hele turen bare traff på én politiker.

– Det var vanlige folk. Et folkeopprør. En dame oppsummerte det så enkelt som at hun ikke ønsker å bo i et land hvor hun må bestikke en embedsmann for å få barnehageplass.

I en by og et land hvor uro preger hverdagen og det daglig er opptøyer mot det ledende regimet, har Daniel Bjarmann-Simonsen er klar oppfatning av hva som må gjøres.

– Det er åpenbart at presidenten må imøtekomme sitt folk på deres premisser. De ønsker at han skal gå, og sånn som det har eskalert nå er det lite som tyder på at folket vil gi opp.