Hopp til innhold

Slik feiret de 17.mai på Jan Mayen

I snø og sluddbyger velger de kjeledressen istedenfor bunad, men på Jan Mayen holder de også varmen med konkurranse i bokskasting, stylteløp og vedovn i 17.mai-toget.

100 mil unna fastlandet er ikke nasjonaldagen helt som i resten av landet. Her må man kle seg etter litt andre værforhold. Årets 17.mai-feiring på Jan Mayen foregikk i snø og sluddbyger, litt vind, lavt skydekke og nullgrader.

– Selv om det snør, stormer som verst, eller regner, så skal 17.mai feires, sier stassjonssjef Hallvard Jacobsen.

Den lille øya administreres av Fylkesmannen i Nordland, og oppgavene til mannskapet på 18 personer på øya består i å drifte navigasjonssystemer, og drive værstasjonen.

Isolert

Nasjonaldagen startetmed tale av stasjonssjefen og fremføring av nasjonalsangen. Deretter var det klart for 17.mai-toget, som startet i Olonkinbyen og gikk til Metten (Meteorologistasjonen) hvor det ble servert kaffe og mat.

– Det har vært kjempegod stemning. Det er spesielt å være her, for man er så isolert og opplever veldig utfordrende og varierende værforhold. Da vi var ute i dag, var vi imidlertid ganske heldige med været, forteller Jacobsen.

Kjører i tog

På Jan Mayen har de et utradisjonelt 17.mai-tog sammenlignet med fastlandet. I en spesialbygget vogn kjøres mannskapene på en tre kilometer lang tur. Vognen er pyntet for å få den rette stemningen, men har også vedovn for at det ikke skal bli så kalt å være en del av "toget".

– Man må være kreative, og slike påfunn som en vedovn i "toget" er bare morsomt, sier stasjonssjefen.

I kveld arrangerer de en liten fest med god mat og drikke. Dette setter punktum for nasjonaldagen på Jan Mayen.

– Å feire 17.mai her må bare oppleves. Det er vanskelig å beskrive det. Man må bare selv føle det på kroppen. Det er et minne for livet, avslutter stassjonssjef Hallvard Jacobsen.

17.mai på Jan Mayen

KJØRER: På Jan Mayen har de et litt utradisjonelt 17.mai-tog, en spesialbygget vogn med vedovn i midten foran.

Foto: Marion Lexau Nødset