Hopp til innhold

– Skogen i nord under masseangrep

– Etter en liten tur på 100 meter måtte vi plukke av oss over 100 larver som satt fast i klærne, forteller June Grønseth fra Laukvik i Lofoten.

Bjørkemåler-angrep

BJØRKEMÅLER-ÅR: Dette bildet ble tatt denne uka i Laukvik i Lofoten. Ifølge ekspertene blir det et toppår i år.

Foto: June Grønseth

– Vi har sett dette flere steder. Disse larvene legger skogen død etter slike masseangrep, sier den bekymrede Lofot-kvinnen.

Bjørkemåler i Øksnes

Også i Øksnes i Vesterålen er bjørkemåleren tilbake.

Foto: Harriet Johansen

Professor Arne C. Nilsen ved Tromsø Museum, som kan mye om disse larvene sier at 2013 vil bli et toppår for bjørkemålere.

– Det ser vi allerede. Store mengder larver koser seg på løvet. Egentlig ble jeg litt forbauset over at man allerede nå kan se skader på skogen på stor avstand. Skogen flere steder har allerede fått en brunfiolett farge i Troms, sier Nilsen til NRK.no.

Skyldes varmen

Nilsen kan ikke huske at dette har skjedd så tidlig før. Men det er en helt naturlig mårsak til at dette skjer.

– Det skyldes ekstremvarmen i mai. Den plutselige varmen ga et svært raskt løvsprett. Da det først kom i gang gikk det veldig fort. Larvene klekkes samtidig som bjørka spretter. Dette er synkronisert. De små larvene er avhengige av nye blad. De er perfekt føde for de små larvene, sier Nilsen.

(artikkelen fortsetter under)

Bjørkemåler i Øksnes

– Det kryr av grønne larver i blomsterbedet etter at jeg spylte bjørkene med høytrykksspyleren, sier Harriet Johansen som bor i Øksnes i Vesterålen.

Foto: Harriet Johansen

Bjørka tåler vanligvis ett års angrep selv om den blir helt avspist.

– Vi har også sett av løvet kan begynne å sprette på nytt, men dette er løvet som egentlig skal komme året etter. Blir den angrepet flere på rad, kan bjørka død. Dette har skjedd flere steder.

Bjørka er ikke helt forsvarsløs. Den kan utvikle et stoff som gjør at den ikke er spiselig for disse larvene.

Sykluser

Bjørkeskog angrepet av målerlarver

Dette bildet viser bjørkeskog angrepet av bjørkemåler-larver. Bildet er fra helikopter i Tana i Finnmark sommeren 2004.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Bjørkemålersyklusene har vært kjent siden 1800-tallet.

– Toppårene med angrep kommer igjen hvert tiende år. Selv har jeg opplev tre-fire slike toppår, sier Nilsen, som har forsket på dette i over 30 år.

Etter et toppår oppstår et merkelig fenomen.

– Da kan det være støvsuget for krypene. Du finner ikke en eneste bjørkelarve. Den er ikke borte, men bestanden trenger lang tid på å bygge seg opp.