Politi i Mosjøen på jakt etter rømt litauer - MISLYKKET JAKT SÅ LANGT: Politiet har lett grundig etter litaueren som forsvant sist mandag. Foreløpig uten resultat. Nå skaper det sterke reaksjoner at politistudenter ble satt til å passe på han. - Foto: Frank Nygård / NRK

MISLYKKET JAKT SÅ LANGT: Politiet har lett grundig etter litaueren som forsvant sist mandag. Foreløpig uten resultat. Nå skaper det sterke reaksjoner at politistudenter ble satt til å passe på han.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Politistudenter blir misbrukt

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen er ikke overrasket over at to politistudenter var satt til å passe litaueren som rømte fra fengselet i Mosjøen i går.

Han mener det er et økende problem at studenter blir brukt til å utføre ordinært politiarbeide uten veileder.

Bekymret over utviklinga

Arne Johannessen i Politiforbundet. - Arne Johannessen. - Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Arne Johannessen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det skjer fordi ledelsen mangler folk til å få utført ordinær tjeneste.

– Jeg kjenner ikke til den konkrete saka i Mosjøen. Men på et prinsipielt grunnlag er vi bekymret for at studentene brukes som en arbeidskraftressurs, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Skal ha veiledning

I går fortalte NRK at to kvinnelige politistudenter var satt til fangetransporten da en litauisk 32-rømte fra Mosjøen fengsel. Ifølge politiet hadde de to følge av en arrestforsvarer og en politibetjent.

– Studentene er i en opplæringssituasjon, og skal jobbe under veiledning av ferdig utdanna politifolk, sier Johannessen.

Må få være studenter

Mosjøen fengsel - MOSJØEN FENGSEL: det var herfra litaueren rømte. - Foto: Frank Nygård / NRK

MOSJØEN FENGSEL: det var herfra litaueren rømte.

Foto: Frank Nygård / NRK

Måten studentene brukes på i dag er ikke holdbar, mener Johannessen.

– Både politimesteren og politihøgskolen har et ansvar for at studentene får lov til å være studenter, presiserer han.

Justisministeren må svare

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen vil ha justisministeren til å svare for praksisen ved bruk av politistudenter til fangetransport.

Det er ikke slik politistudenter i politiet skal følges opp mener Ellingsen.

Den 24.4.12 rømte en litauer under første del av transporten fra fengselet han satt i til domstolen i Mosjøen hvor han skulle møte. I etterkant er det blitt antydet at oppgaven med denne transporten ble tillagt to unge kvinnelige politistudenter. Det er min klare oppfatning at politiet har en plikt til å vurdere rømningsfare og andre forhold i forbindelse med slik transport. Mener statsråden at dette fullt ut er varetatt all den tid vedkommende uten større problemer greide å stikke av?

Video Video av gullsmedranet - Foto: Nyhetsspiller /

Se video av gullsmedtyveriet.

Flere nyheter

Krigsdrosje - Kristian Moldenæs og Gunnar Nesset med Chevroleten som statsminister Johan Nygaardsvold satt på med. - Foto: Arild Moe / NRK

Faren fikk drosjetur med statsministeren i 1940 – sønnen fikk ei krone av ham

Han var ti år og satt på med farens drosje i Øverbygd krigsvåren 1940. Tilfeldig fikk de en tur med statsminister Johan Nygaardsvold som var på flukt fra den tyske okkupasjonsmakta. Etterpå fikk han en krone av statsministeren. 74 år senere kjører han og NRK samme bilen.

Les saken
Fartsskriver mnipuleringsutstyr skjermbilde - 600 euro koster utstyret som på flere måter kan manipulere vogntogenes digitale fartsskrivere. - Foto: Birger Kjølberg / NRK

Betal fem tusen kroner, og du kan lure fartsskriveren

Statens vegvesen har avdekket at de nye digitale fartsskriverne i bruk i tungtransporten langt fra er sikre. For fem tusen kroner kan hvilken som helst europeisk lastebilsjåfør kjøpe utstyr som gjør det mulig å manipulere fartsskriverne, både mens de kjører og i ettertid.

Les saken

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Banen i Hanarøy idrettshall ble to meter for kort
Raymond Kolbjörnsen har brukt denne uken på å lage denne spektakulære nordlysvideoen.

Flere nyheter

Radio

Radio Nordnytt

Hør siste radiosending fra NRK Nordland

TV-sending

NRK Nordland

Se TV-sendinger fra NRK Nordland igjen

Nordlandsstemmer

Nordlandsstemmer

Les alle ytringene fra Nordland her