Hopp til innhold

Vil stoppe pille-shopping på nett

Myndighetene vil ikke lenger la nordmenn importere billige medisiner på nett.

Medisiner på nett

Her ser du en av mange utenlandske nettbutikker som sender medisiner til Norge. Nå kan myndighetene gjøre det vanskeligere for slike butikker å forsyne nordmenn med medisiner. (NRK.no har forsøkt å få en kommentar fra bedriften uten å lykkes).

Foto: Kim Jansson

Ikke alle nøyer seg med å kjøpe kosmetikk, bøker og elektronikk fra utenlandske nettbutikker. Gunstig pris og ingen krav til resept gjør at flere tusen nordmenn kjøper medisiner på nettet.

Det liker norske myndigheter svært dårlig. Helse- og omsorgsdepartementet forslår nå å gjøre det mye vanskeligere for privatpersoner å importere legemidler kjøpt på nettet.

– Vi foreslår å gjøre det enklere å beslaglegge og destruere slike legemidler som forsøkes importert til Norge, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, i en pressemelding.

Saken er til høring, med frist den 3. desember i år.

Hodepine for Tollvesenet

Medisiner fra utlandet har lenge vært en hodepine for Tollvesenet. Med manglende hjemmel i loven har de hverken kunnet gjøre stort for å sette en stopper for importen av ulovlige medisiner.

– Det eneste vi kan gjøre med dagens reglement er å returnere pakken, men vi ser da at selskapene prøver å sende pakken på nytt. En del av disse firmaene har leveringsgaranti, noe som gjør at de prøver seg flere ganger, forklarer kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet Oslo og Akershus, til NRK.no.

Han sier Tollvesenet nå er veldige fornøyde med et eventuelt nytt reglement, og tror et nytt det vil sette en stopper for import av medisiner fra utenlandske nettbutikker.

– På sikt vil det helt klart bli mindre av det. Vi klarer nok ikke stoppe all import, men vi kan begrense det kraftig, sier Aspelund.

Blir pakket om i England

Tollvesenet kan bekrefte at det er blitt mer og mer vanlig å få tilsendt medisiner fra utlandet. Faktisk begynner mengden medisiner sendt per post over landegrensen å bli stor.

– Vi ser at det øker fra måned til måned, sier Aspelund.

Han forklarer at mange av pakkene kommer fra Østen eller USA, men det er også en del europeiske avsenderadresser involvert.

– Mange av pakkene kommer fra England, vi regner med at en del pakker kommer fra utenfor EØS og blir ompakket i England.

(NRK.no har forsøkt å få en kommentar fra en av de store, utenlandske aktørene som sender medisiner til norske forbrukere, foreløpig uten å lykkes. Bedriften sender varer fra blant annet England.)

Advarte mot selvmedisinering

Tidligere i sommer rettet NRK.no søkelyset mot selvmedisinering og handel av medisiner fra utenlandske nettbutikker. Da gikk flere leger ut og advarte forbrukere mot å kjøpe medisiner på nettet.

– Det er langt farligere å bruke medikamenter du har kjøpt på nettet enn å gå til legen med et «pinlig» problem. Det finnes ikke noe legen synes er flaut eller vil dømme deg for, sa leder i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen.

Leder i Legemiddelverket, Steinar Madsen, bekreftet at det er mange som selvmedisinerer seg ved å kjøpe medisiner på nettet.

– Jeg registrerer at det i større grad omsettes «vanlige» medisiner som hivmedikamenter, blodtrykksmedisin og antibiotika på nettet, uttalte Madsen.

Hans råd var ikke til å misforstå: Gå til legen og finn ut hva som er galt.

– Den kliniske undersøkelsen, vurdering av sykehistorie og symptomer er ikke noe enhver har kompetanse til å gjøre, sa Madsen.

LES SAKEN: Dropper legen – behandler seg selv

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)