Hopp til innhold

– Vi kjenner lukten av svette fra TV2

TVNorge slår seg på brystkassa og lover Norges beste humor og større seervekst fra høsten. – Konkurransen i tv-sesongene er alltid like moro, kanaler, svarer TV2.

Høstlansering TVNorge 2013

Denne buketten kjendiser står bak store deler av TVNorges programtilbud denne høsten.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Noen av satsingene våre har vært skuffende, men vi har likevel opplevd vårt åttende år på rad med vekst, uttalte administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme, da han torsdag presenterte kanalgruppens høstprogram.

Direktøren var altså tidlig ute med å innrømme at flere av kanalen nyvinninger, så vel som gamle travere, ikke gikk så bra som ventet. Blant dem «Hvem kan slå Aamodt og Kjus», samt talkshow-fiaskoen «Anne-Kat».

Les også: TVNorge er dobbelt så store som TV3

Lukter TV2-svetten

Etter å ha blitt kjøpt opp av SBS Discovery har imidlertid mediehuset fått større markedsandeler. Det har gjort Strømme kamplysten.

– Vi har fått større muskler og enda flere sterke merkevarer. I kampen om seerne under 50 år kjenner vi nå lukten av svette fra TV 2-gruppen like foran oss. Det vekker ny sult i en TV-familie som stadig vokser. Vi vet at kampen mot storebror blir knallhard, men vi har svært langsiktige mål med vår satsning, sier Strømme.

Les også: TVNorge og Radio Norge solgt

Når man snakker om «krigen» mellom TV2 og TVNorge er det viktig å holde tunga rett i munnen. Grunnen er at de to mediehusene ikke snakker helt samme språk.

Storebror fortsatt størst

Hvis man ser på det første punktet, er det ikke noen tvil om at SBS Discovery nærmer seg TV2. Ifølge tall som ble presentert på mediehusets høstlansering, utgjør SBS Discovery hittil i år 92 prosent av TV 2-gruppens størrelse i den kommersielle målgruppen (seerne mellom 15 og 50 år, journ. anm.).

Men ser man på det andre punktet, avstanden mellom mediehusenes to flaggskip, er saken en litt annen. Kommunikasjonsdirektøren i TVNorge sier det best selv:

– Hovedkanalen til TV2 er fortsatt dobbelt så stor som TVNorge, sier Svein Tore Bergestuen til NRK.no, før han legger til:

– Det har aldri vært noe mål for oss å bli størst av de kommersielle kanalene, for det er ofte ikke lønnsomt. Men jeg tror SBS Discovery kommer til å være jevne med TV2-gruppen i fremtiden.

Les også: HBO Nordic sliter med å nå de store massene

TV2 vil bite fra seg

I TV2 gleder de seg til å fortsette kampen om TV-seerne etter sommerferien.

– Konkurransen i tv-sesongene er alltid like moro, mener TV2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl.

Han forteller NRK.no at TV2s hovedkanal så langt i år har bedre tall enn i fjor, og at målet er å nå 20 prosent markedsandel i løpet av 2013. I tillegg mener Dahl at TV2-striden med Canal Digital er noe av grunnen til at SBS har hatt den fremgangen de har hatt.

– Men nå har vi igjen full distribusjon på alle kanalene våre, og jeg lover at vi skal bite godt fra oss denne høsten, sier kommunikasjonsjefen.

Les også: Prioriterer ikke lenger utenlandske serier

Norges mest latterliggjorte

Åndenes makt på TV Norge, Tom Strømnæss

Tom Strømnæss er stolt over anerkjennelsen han mener TVNorge nå får i media.

Foto: TV Norge

Tilbake på TVNorges høstlansering har programleder Tom Strømnæss fått ny tro på sin mangeårige arbeidsgiver. 57-åringen har jobbet i TVNorge helt siden 1993, med unntak av et treårig opphold i TV2.

– Før snakket man nødvendigvis ikke så høyt om at man jobbet i TVNorge. Det har forandret seg nå, sier han til NRK.no.

Les også: «Åndenes makt» felt i PFU for «plagsomt spøkelse»

– Denne kanalen har gått på noen smeller opp gjennom årene, men det føles veldig trygt og godt å være en del av TVNorge i dag, legger Strømnæss til.

«Åndenes makt»-programlederen skal denne høsten i gang med den åttende sesongen av det TVNorge selv omtaler som «et av de mest latterliggjorte og utskjelte programmene på norsk TV», samtidig som det er et av kanalens mest sette, med over en halv million seere i uken.

Skylder på TVNorge

Blant de ferskeste fjesene i TVNorge-fellesskapet finner vi komikerne Harald Eia og Bård Tufte Johansen. De meldte overgang fra NRK i fjor høst, og tar med seg programmet «Brille» over til TVNorge.

– Det ironiske er at vi fortsatt skal ta opp programmet i det samme studioet på Marienlyst. Det er helt surrealistisk. Vi gjør akkurat samme jobben som før, men får lage et litt lengre program med friere tøyler, forteller Bård Tufte Johansen til NRK.no.

Han har allerede tenkt gjennom alle scenarioer rundt TV-seernes mottakelse av «nye» «Brille»:

– Hvis programmet går dårlig, skylder vi bare på TVNorge. Går det bra, sier vi at det er vår fortjeneste.

Sterk humorsatsing

Svein Tore Bergestuen, TVNorge

Svein Tore Bergestuen lover fortsatt satsing på humor, til tross for liten begeistring blant seerne denne våren.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen i TVNorge har, på tross av en dårlig vårsesong, fortsatt tro på at kanalen skal vinne humorkampen om TV-seerne den kommende høsten.

– Dette er definitivt A-laget innen humor i Norge. Og dette er bare høsten, neste år er vi tilbake med enda flere, blant annet Thomas Giertsen, sier Bergestuen til NRK.no.

De siste årene har stadig flere kjendiser meldt overgang fra NRK til TVNorge, blant annet Bård og Harald, Anne-Kat Hærland og Petter Schjerven. Ny kanal har imidlertid ikke betydd umiddelbar suksess for de fleste av humorprofilene.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at disse folka ikke har kommet hit på grunn av pengene. De kommer hit fordi vi gir dem muligheten til å gjøre det de vil, sier kommunikasjonsdirektøren.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.