Hopp til innhold

Slik blir NRKs valgdekning

Førstegangsvelgeren Leo Ajkic er et av trekkplastrene NRK bruker for å nå unge velgergrupper.

Valg 2013

Ole Torp, Nina Owing, Ingerid Stenvold, Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim får hjelp av Leo Ajkic for å treffe den yngre valgmålgruppa.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Førstkommende mandag går startskuddet for NRKs mest omfattende dekning av et stortingsvalg noensinne. En rekke NRK-profiler skal servere en omfattende valgdekning i radio, TV og på nett.

Prosjektleder Linn Skarstein forteller at NRK satser bredere enn noen gang tidligere.

– Det betyr at vi engasjerer langt flere redaksjoner og medarbeidere i NRK enn tidligere. I år har vi et spesielt fokus på de yngre velgerne, noe som betyr at vi må nå dem der de er. Dermed blir nettet og sosiale medier viktig, og valgsidene til NRK.no vil bli den viktigste kilde til informasjon, sier hun.

Partilederutspørringer

Valgsendingene begynner med at statsminister Jens Stoltenberg stiller i studio på NRK mandag morgen klokka 07.10. Han er førstemann ut i partilederutspørringene, og frem mot valget skal alle partilederne i de største partiene grilles av programleder Sigrid Sollund.

Disse utspørringene sendes direkte både på nett, TV og radio (se hele lista i faktaboks til høyre).

På NRK.nos valgsider kan man allerede nå sende inn spørsmål for å sette partilederne på prøve.

Stortingsvalg betyr også folkemøter, og mandag 12. august møtes lederne i samtlige stortingspartier til debatt på NRK1. Arenaen er Arendal kulturhus, og programledere er Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim. Senere blir det også folkemøter i Tromsø og Bergen, henholdsvis 22. og 29. august, hvor temaene er helse og økonomi.

Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen

Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen skal lede folkemøtene under årets valgkamp.

Foto: NRK

Solheim leder også «Valgstudio», som sendes på NRK1 hver mandag, tirsdag og onsdag klokka 21.30 fram mot valget.

– Vi tar samfunnsoppdraget på alvor, og har som mål å nå 8 av 10 nordmenn hver dag med valgstoffet, det vil si det samme som for NRK som helhet. Vi legger en ekstra innsats i å nå de som vanligvis ikke interesserer seg for politikk. De mest trofaste nyhetsbrukerne har gjerne allerede bestemt seg for hva de skal stemme, og utfordringen ligger i å nå de andre, sier NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim.

Livesenter

Nettet vil i år bli bindeleddet for alt som produseres av valgstoff i NRKs mange korridorer. Innhold fra radio, TV og nett skal samkjøres og stoff fra alle medieplattformer skal sluses inn til NRK.nos valgsider. Dermed skal det meste av valginnholdet være tilgjengelig når som helst.

På NRK.no vil det bli opprettet et livesenter under de store folkemøtene og partilederdebattene. Her vil man kunne se TV-sendingen, chatte med eksperter og kommentere på sosiale medier samtidig i samme skjermvindu.

Bruk av sosiale medier vil stå sentralt, og en egen sosiale medier-gruppe skal gi brukerne nyhetsoppdateringer på Facebook, Twitter og Instagram.

Mathias Nylenna og Niklas Baarli

Mathias Nylenna og Niklas Baarli tar radioprogrammet «Verdens rikeste land» til TV-skjermen, og skal ha både vor- og nachspielsendinger på NRK3 før de store partidebattene.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

Ring inn og snakk med politikerne

Flere P3-programmer kommer med valgstoff, og «Verdens Rikeste Land» har før- og ettersendinger på NRK3 til alle partilederdebattene. I tillegg holder «Radioresepsjonen» valgvake.

Videre inviterer P3-programlederne Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad folk til å ringe inn og snakke direkte med partilederne. Dette sendes på P3 og streames på NRK.no (se mer informasjon i faktaboksen).

«Trygdekontoret» og Thomas Seltzer kommer med «Valg spessial» og førstegangsstemmeren Leo Ajkic prøver å orientere seg i partijungelen.

I en nettserie på sju episoder møter han vanlige mennesker som forteller hvordan enkeltsakene vil påvirke deres hverdag. På slutten av hver episode har ungdomspartilederne 30 sekunder på seg til å få fram politikken sin i en battle.

Men selv om det blir en yngre profil, kommer ikke valgdekningen til å bli mindre seriøs enn tidligere, bedyrer Skarstein.

– Å styrke demokratiet er en del av samfunnsoppdraget til NRK. Det er en kjensgjerning at mange unge mennesker lar være å stemme, så derfor er det naturlig at vi prøver å nå de som skal prege fremtiden. At vi forynger sendingene betyr ikke at vi vil drive med tull og tøys. Unge mennesker er også opptatt av substans, så kvaliteten vil være på samme nivå som tidligere, sier Skarstein.

Valget på NRK Super

NRK skal også lage mye valgstoff myntet på de som er framtidens velgere. På mandag lanserer «Supernytt» en egen nettside om stortingsvalget, hvor også barna kan avgi sin stemme i et partibarometer – i tillegg til at det lages nyhetsstoff om valget.

NRK Super har også fått samtlige partiledere til å presentere sitt parti i en miniserie. Og lørdag 31. august arrangerer «Supernytt» en politisk debatt om skole, der alle ungdomspartiene deltar, og hvor elever fra 6. til 8. trinn er publikum. Elever fra hele landet kan sende inn spørsmål og delta via nettsidene, hvor også debatten sendes direkte.

Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad

P3s Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad styrer spakene når mannen i gata kan ringe inn og snakke direkte med partilederne.

Foto: Kim Erlandsen, NRK

I forbindelse med valget har «Brennpunkt»-redaksjonen laget tre dokumentarer som skal vises på tirsdager fram mot valget, med sendestart 20. august.

I første program ser redaksjonen nærmere på det svenske skoleverket, hvor det er stadig flere privatskoler og større frihet når det gjelder skolevalg. Program to tar for seg yrkesfagselever som dropper ut av skolen, mens den tredje dokumentaren ser på at stadig flere politikere hopper over til PR-bransjen.

Også «FBI», «Migrapolis», «Perspektiv» og «5080 Nyhetskanalen» skal ha valgspesialer i ukene fram mot valget.

Foredrag

Fra Litteraturhuset i Oslo kommer det en nysatsing som gir de mest profilerte politikerne enda bedre plass enn vanlig. I samarbeid med NRK har Litteraturhuset utfordret partilederne i de ni største partiene i Norge til å holde foredrag i inntil én time om partiets ideologi og visjoner for framtida.

Det blir også rom for fordypning når NRK P2 og Alltid Nyheter har en åttetimers temasending 4. september om valget. Nyhets-, kultur- og samfunnsredaksjonene i radio vil samarbeide om denne massive direktesendingen.

Den store avslutningsdebatten med alle partilederne sendes direkte fra Chateau Neuf fredag før valget, og denne ledes av Nina Owing og Ingerid Stenvold.

Selve valgnatta blir maratonsendingen på NRK1 ledet av Ingerid Stenvold, mens Nina Owing, Ingunn Solheim, Jarle Roheim Håkonsen, skal være til stede på valgvakene til de tre største partiene. Kyrre Nakkim, Magnus Takvam, Trine Eilertsen og valgforsker Bernt Aardal skal kommentere utviklingen og levere analyser. Ole Torp styrer partilederrunden på Stortinget når valgresultatet foreligger. I radio er det Tone Nordahl som leder NRK P1s valgsending utover valgnatta.

Frem til valget skal avgjøres mandag 9. september, kan man orientere seg i det politiske landskapet ved å bruke NRKs Valgomat. Her får man en god pekepinn på om det er Jens, Erna, Siv eller noen helt andre som fortjener stemmen i årets valg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.