Hopp til innhold

Kai Sibbern

Han har alltid likt å prate og skrive og fikk snakkeforbud da han var liten. Kai Sibbern er programleder i Verdibørsen. Møt Ukas P2-fjes som lurer på hvor solidariteten har tatt veien.

Kai Sibbern

Kai Sibbern: programleder i Verdibørsen

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

Kai Sibbern er oppvokst på Solør, men familiestedet på Larkollen sørget for en kjærlighet til sjøen - og til hans kone, som han møtte der 18 år gammel. I dag er seiling, jakt og fiske viktige fritidsaktiviteter.

Juss og satire i NRK

Han er utdannet jurist, noe som har kommet NRKs lyttere og seere til gode siden han satte sine ben her i 1978. Kai begynte i radioen og laget programmer som "Lovlyd" og "Rett skal være rett". Sibbern skrev satiriske tekster, og på 90-tallet ble han sjef for "Hallo i uken".

Det ble satire og jussprogrammer også på TV før han vendte tilbake til radio og Dagsnytt 18. Han begynte i Verdibørsen i 2003, og de siste årene har han laget programmet sammen med Aase Cathrine Myrtveit. I 2004 mottok han Riksmålsforbundets lytterpris.

Hvorfor Verdibørsen?

Kai Sibbern og Aase Cathrine Myrtveit, vertskap i Verdibørsen

Verdifullt samarbeide i verdibørsen: Kai Sibbern og Aase Cathrine Myrtveit.

Foto: NRK

- Jeg forutsatte et utvidet verdibegrep da jeg ble spurt om å ta fatt i Verdibørsen. I dag er de tradisjonelle livssynsverdiene paret med politikk, etikk, moral og filosofi.

Det er givende å stelle med dette sammen med Aase Cathrine, som er den smarteste jeg har jobbet med i løpet av disse 30 åra her på huset, - kreativ og alltid i fronten av den internasjonale religions-journalistikken!

Er det spesielle saker som skal tas opp framover?

- Vi har noen forskningsetiske dilemmaer i bakhodet, og selv drar jeg snart til Svalbard for å snakke med folk om deltakelse i det politiske liv på de kanter. Jeg sitter på en fersk rapport om nettopp de ulike holdningene til lokalsamfunnet på Svalbard.

Mange av funnene her kan jo sammenliknes med tilsvarende prioriteringer og lunkenheten i fastlands-kommuner også. Folkestyret og demokratiet reiser verdispørsmål vi har sett mye på i Verdibørsen.

Kai Sibbern

Kai Sibbern har ordet i sin makt i Verdibørsen.

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

Hvordan blir man god til å intervjue?

- Jeg har da ingen oppskrift på det! Men for meg er det viktigst å ta folk på alvor og å være aktivt med i samtalen. Det er en av grunnene til at jeg misliker såkalt selvkjør, der oppmerksomheten om samtalens faktiske innhold må deles med blikk på ulike lyd-metere.

Det er jo de overraskende digresjonene som gir samtalen liv, og de må man møte med åpent sinn. Selvstendig tenkning er jo selvsagt ellers viktig i dagens ”sildestim-journalistikk”, og den enkelte journalists integritet og NRKs troverdighet er vårt beste konkurransefortrinn, som må forsvares for enhver pris.

Hvilke saker brenner du for?

- Humanismens kår i vår tid bekymrer meg. Jeg opplever en rangering av for eksempel asylsøkere, som gjør at vi kan bli stående og se på at asylmottak blir angrepet uten å ta det mer inn over oss enn at det er "de fremmede som bråker med hverandre". Hvor tok solidariteten veien?

Hvilke bøker anbefaler du?

- En bok som representerer en sjanger jeg liker godt, er "Vinter i Madrid" av C. J. Sansom. Han skriver drivende godt, og boka gir et bakteppe til den spanske borgerkrigen og Europa på 1930-40-tallet. Boka forteller noe mer enn en personintrige, i motsetning til svært mange norske forfattere som kun forteller om egne rykninger i mageregionen. Det er så uinteressant!

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Torolf Elster var min første kringkastingssjef. Han sa: "Det siste stedet reporterne bør være, er på Marienlyst, de bør først og fremst være ute i samfunnet." Jeg tror alle mennesker ville ha godt av å oppsøke andre virkeligheter enn de velkjente, slik at de kan bli fortrolige med annerledeshet i en verden som blir stadig mer mangfoldig.

Du tror det ikke før du hører det:
Verdibørsen lørdag kl. 08.05 og søndag kl. 17.03 i NRK P2
www.nrk.no/programmer/sider/verdiboersen

Kai Sibbern forteller entusiastisk om alle programprosjektene i NRK. Han synes han har vært heldig å få gjøre det han vil. Her er en liten oversikt: