Hopp til innhold

– Oljegründer skjulte aksjer for 645 mill. i utlandet og flyttet penger til skatteparadis i Karibia

Påtalemyndigheten vil ha Berge Gerdt Larsen (59) dømt for skattesvik og grovt bedrageri. Selv mener 59-åringen at han er offer for en personlig vendetta.

Advokat Svein Aage Valen og Berge Gerdt Larsen i Bergen tingrett

OFFENSIVE: Advokat Svein Aage Valen og tiltalte Berge Gerdt Larsen mener de kan tilbake tiltalen på alle punkter.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Denne uken startet rettssaken mot den kjente forretningsmannen og investoren i Bergen tingrett. Larsen er tiltalt for å ha tappet sitt eget selskap for 20,5 millioner kroner, omfattende skatteunndragelse og for å ha skjult en aksjeformue på minst 645 millioner kroner i utlandet.

Tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel. Rettssaken skal pågå i nesten fem måneder.

Nekter skyld og tar pauser fra retten

– Det er ganske utrolig. Jeg skjønner ikke at det skal ta så lang tid, for det er en veldig enkel sak, hvis man bare forstår det forretningsmessige bak, sier Berge Gerdt Larsen til NRK.no.

Han nekter straffskyld og sier han heller ikke har til hensikt å tilbringe fem måneder i retten.

– Nei, jeg må jo drive med forretninger i tillegg, så jeg satser på å være her så lite som mulig, sier Larsen.

Den tiltalte olje- og rigg-gründeren sa før helgen til Bergens Tidende at han har brukt mellom 20 og 30 millioner kroner på advokater og sakkyndige etter at han i mars 2006 ble siktet av politiet og det ble gjennomført razzia både i hans hjem og på Larsens kontor.

Saksdokumenter i Berge Gerdt Larsen-saken

OVER 8000 SIDER: Dette er saksdokumentene som er lagt frem for Bergen tingrett.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Flyttet penger til skatteparadis

Sentralt i saken står salget av Stavanger-selskapet Independent Oil Tools (IOT) i januar 2000 til Det Norske Oljeselskap (DNO), hvor Larsen var styreleder og største aksjonær. Ifølge Dagens Næringsliv eide Larsen selskap Larsen Oil & Gas 34 prosent av IOT-aksjene like før salget.

Men da DNO kjøpte IOT, hadde det ukjente selskapet Norden Oil på De britiske jomfruøyene overtatt aksjeposten.

Landet i Karibia er kjent som et av verdens største skatteparadis, med rundt 800.000 registrerte selskaper og under 30.000 innbyggere.

Påtalemyndigheten mener Larsen også står bak Norden Oil og at han på denne måten unndro gevinsten fra aksjesalget fra beskatning i Norge. Larsen nekter for at han har noe med Norden Oil å gjøre.

Hans advokat, Svein Aage Valen, har tidligere uttalt at bergenseren ikke på noe tidspunkt har hatt verv, funksjoner eller noe ansettelsesforhold i selskapet, som skal være 100 prosent eid av en britisk statsborger.

– Hadde tatt kortere tid om Larsen snakket

– Denne saken er omfattende, men ellers er det som en hvilken som helst annen straffesak. For å kunne ta ut tiltale, skal vi være overbevist om at han er skyldig og at bevisene er sterke nok til å lede til domfellelse. Det er vi, sier statsadvokat Elisabeth Deinboll, som er aktor i saken, til NRK.no.

I rettssaken har det allerede vært kjekling mellom stadsadvokat og forsvarer om små detaljer. Deinboll mener det er et resultat av at Berge Gerdt Larsen ikke har samarbeidet med politiet eller latt seg avhøre.

– Det er ingen tvil om at det letter etterforskningen når en siktet eller tiltalt forklarer seg. Da kan man i det minste bli enige om ubestridte fakta. Den muligheten har vi ikke hatt her. Vi har ikke fått noen innspill på hva han mener, bortsett fra at han mener vi tar grundig feil. Det har åpenbart gjort at etterforskningen har tatt lenger tid, sier Deinboll.

Tinghuset i Bergen.

FEM MÅNEDER I RETTEN: Rettssaken går i tinghuset i Bergen. Den tiltalte gründeren har sagt at han selv ikke har til hensikt å være i retten hver dag.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Rasende på lekkasje til media

Ligningsmyndighetene anmeldte Berge Gerdt Larsen til politiet i januar 2005, og etterforskningen pågikk i det skjulte helt frem til februar året etter, da politiets arbeid ble kjent gjennom et oppslag i Bergens Tidende 4. februar.

Larsen har varslet et gigantisk søksmål mot staten for brudd på taushetsplikten og innsidereglene. Han vurderer også å utlove en dusør på fem millioner kroner for å finne ut hvem som informerte BT om etterforskningen, en lekkasje han mener var nøye planlagt for å ramme ham.

Påtalemyndigheten skal i retten prøve å bevise at Larsen fra 1997 til 2007 plasserte eller flyttet skattepliktige inntekter og formue til utlandet. 59-åringen avviser alle anklager og mener at han er utsatt for en personlig vendetta fra påtalemyndigheten og ligningsmyndighetene.

– Maken til misbruk av skattebetalernes penger. Etter mine beregninger må saken mot meg ha kostet det offentlige flere millioner kroner, sa Larsen til Bergensavisen fredag.

Tre av Norges største konkurser

Men saken har også kostet ham selv dyrt, allerede lenge før tingretten har tatt stilling til skyldspørsmålet. Aksjekursen i DNO stupte da etterforskningen mot Larsen ble kjent. Den negative omtalen førte også til at han ble nektet et lån på opp mot 900 millioner kroner til riggselskapet Petromena.

Selskapet endte opp med et mye dårligere lån og Petromena ble slått konkurs. Petromena hadde da, ifølge Dagens Næringsliv, en misligholdt gjeld på rundt 5,5 millioner kroner.

To av de andre riggselskapene hans, Petrojack og Petroprod, led samme skjebne, og de tre omtales som blant norgeshistoriens største konkurser. Til sammen la de drømmen om et riggimperium i grus. Larsens mål skal ha vært å bygge opp et riggimperium som skulle ta opp kampen med rivalen John Fredriksen. På det meste hadde han fire riggselskaper notert på børsen.

– Selskapene kunne vært reddet

På oljefronten ble DNO ble delt i to, med Aker og RAK Petroleum som nye storaksjonærer i henholdsvis Det Norske Oljeselskap og DNO International. Dermed hadde Larsen mistet kontrollen over begge selskapene, noe han i et sjelden intervju med Bergens Tidende var nødvendig for å demme opp for tillitskrisen selskapet opplevde på grunn av etterforskningen mot ham.

Berge Gerdt Larsen

SIKKER PÅ FRIFINNELSE: Berge Gerdt Larsen mener at han er offer for en personlig vendetta.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I intervjuet med BT hevder Larsen at konkursene i riggselskapene kunne vært reddet og at han kunne ha beholdt kontrollen over DNO, dersom etterforskningen mot ham ikke hadde blitt kjent.

Larsen har under etterforskningen hatt flere feider med påtalemyndigheten, blant annet om utlevering av regnskapsmateriale fra totalt elleve selskaper. Han mener Bergen tingrett er inhabil og at etterforskningen har pågått så tett opp mot rettsmøtet at han og advokaten ikke har fått forberede seg ordentlig. Gulating lagmannsrett avviste fredag en begjæring om utsettelse av rettssaken i tingretten, men denne avgjørelsen er ikke rettskraftig ennå.

Nekter å si om han vil forklare seg

Helt frem til retten ble satt mandag, var det fortsatt uvisst om 59-åringen ville forklare seg under hovedforhandlingen.

– Jeg har i utgangspunktet problemer med å forklare meg til folk som bryter taushetsplikten, sa Larsen til BT før helgen.

Brorparten av de to første ukene av rettssaken går med til aktors innledningsforedrag. Tirsdag bekreftet Berge Gerdt Larsen overfor NRK at han fortsatt ikke har bestemt seg for om han vil forklare seg for retten.

– Jeg skulle ønske han ville avklare det spørsmålet, for det ville gjort det enklere for meg å legge en plan fremover. Men vi må bare respektere det, for det er hans frie valg, sier statsadvokat Elisabeth Deinboll til NRK.no.