Hopp til innhold

Livredd for mannen som bestilte kunstbrekket

Begge de antatte hovedmennene oppgir spillegjeld som motivet for at de stjal fra Kinasamlingen. Begge er så redd for bakmannen som bestilte tyveriet at de nekter å snakke om ham.

kunst

HER TAR DE KUNSTEN: Foto fra overvåkningskamera viser tyvegodset som blir stjålet fra Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen. Det er en av Europas største kinesiske kunstsamlinger.

Foto: Politiet

Etter at de hadde flyktet hjem til Oslo, lesset de to antatte hovedpersonene de stjålne gjenstandene inn i en varebil, og kjørte til et ukjent sted for å levere dem til vedkommende som bestilte innbruddet.

Politiet vet ikke hvem bakmannen er, og kunsttyvene har helt siden de ble pågrepet nektet å bidra til å lede etterforskerne på sporet av dem.

– Jeg er mer redd for ham enn for politiet, sier 30-åringen som vitnet i Bergen tingrett tirsdag.

Politiet i blinde

kunst

STJÅLET: Dette er noen av gjenstandene som ble stjålet fra Kinasamlingen

Foto: Kunstmuseene i Bergen

I retten kom det frem at mannen tilbød politiet å finne tilbake de 23 kunstgjenstandene, dersom han fikk sine betingelser oppfylt: Han skulle slippes fri, samt ikke spanes på, forfølges eller trenge å forklare seg om hvem det var han og den medtiltalte barndomskompisen (32) overleverte kunsten til.

Det kunne ikke politiet gå med på. Han nektet å gi politiet disse opplysningene i avhør, fortalte aktor Magne Sylta tingretten.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva vi tror eller ikke tror om eventuelle bakmenn på nåværende tidspunkt, sier Sylta .


Det forklarer 30-åringen med at han ønsket å bidra til saken, uten at noen flere skulle trekkes inn i politiets søkelys.

– Jeg fryktet og frykter for min egen sikkerhet om jeg forteller noe. Derfor vil jeg ikke gå inn på noe som har med ham å gjøre, forklarte han.

Flere gjenstander ble knust

Kunst

FORSVUNNET: De 23 gjenstandene som ble borttatt, er ikke funnet igjen.

Foto: Kunstmuseene i Bergen

Det mannen imidlertid erkjente overfor retten, var det han hadde en større spillegjeld til bakmannen. Denne ville bli strøket, dersom han gjennomførte innbruddet.

Han fortalte også hva som skjedde, da de stjålne gjenstandene ble overlevert til bakmannen.

– Han var irritert for at flere av gjenstandene var blitt knust. Han var ikke fornøyd, men gjelden min var gjort opp.

I politiavhør hevdet mannen først at alle gjenstandene var blitt knust under raidet og den påfølgende flukten, og deretter ble kastet i flere bosspann.

– Jeg løy, fordi jeg var redd for å bli presset til å gi informasjon som ville lede politiet til ham. Jeg sitter heller i fengsel enn å fortelle hvem han er. Gjør jeg det, vil han skade meg, sa mannen i tingretten.

– Livet ødelagt av spillegjeld

Mandag fortalte en av de hovedtiltalte mennene (32) at store deler av livet hans hadde vært dominert av spilleavhengighet og gjeld. Den samme historien fikk retten høre også av 30-åringen i dag.

– Spillingen har ødelagt livet mitt, og det er det som har ført meg inn i disse problemene. Jeg har mistet åtte jobber de siste årene på grunn av spilling, og min samboer gjennom seks år forlot meg.

De to hovedtiltalte mennene på 32 og 30 år erkjenner å ha brutt seg inn på Kunstmuseene i Bergen og stjålet de 32 kunstgjenstandene fra Kinasamlingen.

De resterende fire tiltalte erkjenner å ha tent fyr på to biler i Bergen sentrum for å avlede politiet, men hevder de ikke visste omfanget av det de var med på.

Felles for alle seks er at de nekter for å tilhøre et et organisert kriminelt nettverk, slik politiet mener. Alle er siktet etter den såkalte mafiaparagrafen, noe som innebærer en strafferamme på elleve års fengsel.