Hopp til innhold

– Vi sender ikke en bergenser ut av Bergen

Flere hundre personer gikk i støttedemonstrasjoner i Oslo og Bergen for at Taiman Agid Fatah (27) skal få bli i Norge.

støtte hoved

VISTE STØTTE: Taiman-saken har engasjert mange i Bergen, som synes det er urimelig at den 27 år gamle kurderen sendes ut av Norge – 13 år etter at han kom til landet.

Taiman Fatah

STREVER PÅ TRANDUM: Taiman Fatah sier han ikke klarer å spise eller sove på Trandum transittmottak.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

Drøye 400 personer gikk lørdag ettermiddag i fakkeltog i Bergen og Oslo for å vise sin støtte til Taiman Agid Fatah (27).

27-åringen ble pågrepet av politiet i Bergen i forrige uke, og skal nå sendes ut av Norge – 13 år etter at han og hans kurdiske familie flyktet hit fra Irak.

– Vi sender ikke nordmenn ut av Norge, og i alle fall ikke en bergenser ut av Bergen. Sammen må vi stå opp for rettferdighet og menneskelighet, sa Elise Loftheim, nestleder i Hordaland Unge Høyre i sin appell i Bergen sentrum.

Også forrige helg ble det arrangert støttedemonstrasjon til fordel for 27-åringen i Bergen.

Hadde bursdag for tidlig

støtte høyde

UVANLIG ALLIANSE: AUF og Unge Høyre i Hordaland, her representert ved nestleder Elise Loftheim, har slått seg sammen i kampen for Taiman.

Tamin-saken er nytt eksempel på at personer som kommer til Norge som barn, blir sendt ut mange år etter at de ankom.

27-åringens familien hans får bli, i landet men selv sitter han på Trandum transittmottak, i påvente av å bli sendt til Irak.

Årsak: Da det endelige vedtaket om oppholdstillatelse omsider kom, hadde Taiman nettopp hatt attenårsdag.

Dermed ble han vurdert individuelt – ikke som en del av familien. I 2008 fikk han endelig avslag på sin asylsøknad av Utlendingsnemnda (UNE).

– Taiman kom til Norge som barn og har bodd i landet halve sitt liv. Han flyktet fra et umenneskelig land, men opplever nå den samme urettferdigheten her, sa Veman Abdulaziz, som er leder for Kurdistan Student Union ved Universitetet i Bergen.

Lover kamp

Mor og bror Taiman Fatah

FAMILIEN: Moren Amina og broren Nechirvan har så vidt fått snakket med Taiman på telefon fra Trandum transittmottak. – Han har det ikke bra, sier de.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Venner, familie og andre sympatisører av Taiman varsler imidlertid at de ikke vil gi seg før det de mener er rettferdigheten har seiret.

– Taiman har verken familie eller venner i Irak, han har ingen kjennskap til landet og ingen steder å bo der, sier Hawra Al Hatem, som tok initiativ til Oslo-demonstrasjonen.

– Vi gir oss ikke før Taiman er tilbake der han hører hjemme, nemlig i Bergen, sier hun.

Trakk seg fra UNE

Torsdag ble det kjent at Espen Anderson, nemndmedlem i UNE, trekker seg fra vervet i protest mot det utfallet som Taimans asylsøknad fikk.

– Dette strider mot min samvittighet. Dersom man mener at Taiman ikke har god nok grunn for å få bli i Norge, så forstår jeg ikke hvordan noen som helst har grunnlag for å bli. Det er en grusom avgjørelse fra UNEs side, sa Anderson til NRK.

Den 27 år gamle kurderen får også nær tverrpolitisk støtte i Bergen. Før helgen sendte hvor samtlige gruppeledere i Bergen bystyre, med unntak av Frps Tor A. Woldseth et brev til justisminister Anders Anundsen med krav om at UDI og UNE må gå gjennom saken på nytt.

– Hva skal jeg gjøre?

Da NRK snakket med Taiman Agid Fatah onsdag, fortalte han om en hard tilværelse på Trandum.

– Jeg har ikke spist de tre siste dagene, og har fått medisiner fordi jeg har hatt problemer med å sove. Det er veldig kaldt på cellen. Jeg har på meg genser og bukse om natten, fortalte han.

På dagtid er det ikke så mye å ta seg til på transittmottaket.

– Nei, jeg bare sitter her og ikke gjør noe. Hva skal jeg gjøre? Jeg vet ikke hva jeg har gjort galt, sa han.

27-åringens advokat Asgeir Thomassen påkjørte UNEs beslutning forrige lørdag, og søkte også om å få behandlet hele saken på nytt i nemnden.

– UNE har nettopp mottatt en omgjøringsanmodning i saken hans. Den vil bli behandlet som hastesak, men vi vet ikke her og nå hva det vil bli til, skrev UNEs kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i en e-post til NRK.

Nemnden mener at Taimans støttespillere er unøyaktig i sin fremstilling av saken, og at 27-åringen har familie i Irak som han kan reise til.