Hopp til innhold

Snart ser du disse på utmarksbeite i Øyer

– Håpet er at disse dyra skal være robuste nok til å klare seg mot rovdyra, sier Arne Pål Rusten. I dag fikk bonden i Øyer 13 jakokser til gårds og synes det var rene julekvelden.

Jakokse

En bonde i Øyer satser på oppdrett av jakokser. De skal på utmarksbeite når de har blitt tamme.

Foto: Knut Røsrud

Arne Pål Rusten, bonde i Øyer

Øyer-bonde Arne Pål Rusten satser på oppdrett av tibetanske jak-dyr.

Foto: Knut Røsrud

Øyer-bonden er den første i Norge som satser på oppdrett av tibetanske jak-dyr. Han mener dyrene er et godt alternativ i rovdyrutsatte områder, og han håper nordmenn vil få smaken på kjøttet.

Han har drømt om det i 10 år og jobbet med å få det til de siste fem åra.

– Det var spennende i går. Jeg har gått og venta på dette lenge. Det var nesten som julekvelden, sier Rusten.

Jakoksen prøver seg på bonden

De tretten dyra kom fra Sverige til gården i Øyer i dag. I første omgang er planen å bli kjent med dem og få dem tamme.

– De er hardføre og trivelige dyr, sier han.

Men Arne Pål Rusten slet litt i starten, da ikke alle var like trivelige. SE VIDEO:

Øyer-bonde Arne Pål Rusten satser på oppdrett av jak-dyr. Tanken er at disse dyra skal klare seg godt i rovdyrutsatte områder og at folk skal få smaken på jak-kjøtt.

Når dyra har blitt rolige og vant til folk, er planen å slippe dem på utmarksbeite, som et alternativ til sau i det rovdyrutsatte området.

– Jeg har jo håp om at disse her kan greie å forsvare seg på utmark uten at rovdyra skal greie å ta dem. De er flokkdyr og tar godt vare på avkommet sitt, sier Arne Pål Rusten.

Magert og sunt kjøtt

Jak-dyra er også svært robuste dyr. De lever vilt i Tibet og Nepal og brukes ofte som pakkdyr. De er nøysomme i kosten og trenger ikke kraftfòr.

Arne Pål Rusten satser i første omgang på oppdrett og kjøttproduksjon. Eksperter sier kjøttet fra jak-dyra er både magert og sunt.

– Jeg skal prøve å produsere et kjøtt med minst mulig bruk av kraftfor. Og så må vi produsere litt kulturlandskap i disse bratte bakkene oppi her, sier Arne Pål Rusten.

Smakfullt og lite kolesterol

Tuva Thorson, som er daglig leder i Langedrag Naturpark, synes det er en super idé. De har hatt jak-dyr i 22 år og har jobbet for at dyra skal bli en nisjenæring for flere enn dem.

– Jak-kveg er en stor ku, en svart langhåret ku. De kommer fra Nepal og Tibet der de lever i opptil 4000 meters høyde i et karrig klima, noe som gjør at dyret overlever på grovfor og lite mat. Dette gjør dyra perfekte for norske fjellbygder, sier Tuva Thorson.

Hun bekrefter dessuten at kjøttet fra jak-dyra er veldig bra.

– Kjøttet er helt egenartet. Det har veldig lavt kolesterol. Og fettfordelingen gjør at det er et veldig smakfullt kjøtt. I USA har det blitt en trend. Der selger de jak-kjøttet til høyere pris enn annet kjøtt, sier Thorson.

Bare på utstilling

Jakokse
Foto: Knut Røsrud

Så hun tror dette kan bli en bra næring for Øyer-bonden og synes det er veldig gøy at han har fått det til.

Til nå har Jak-dyra bare vært på utstilling i Norge; på Langedrag og i dyreparken på Tangen i Stange (tidligere Amadeusparken.)

Også Øyer-bonden vil vise frem dyra. Noen av dem skal tilbringe sommeren i Barnas Bondegård på Hunderfossen i stedet for på utmarksbeite, slik at folk kan få se dem.

Senere håper Øyer-bonden også å selge livdyr, for å få større inntekter og for at flere kan starte med jak-dyr.