Hopp til innhold

Kreativ protest under åpningen av Langsua nasjonalpark

I går besøkte Erik Solheim den offisielle åpningen av Langsua nasjonalpark på begge sider av fjellet - og fikk med seg et lite flatterende maleri av seg selv på kjøpet.

Solheim mottar portrett

God tone mellom miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og formann i Skrautvål sameie Arnold Skaar - på tross av politiske forskjeller.

Foto: Kjell-Einar Kana / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det har vært mye uenighet rundt opprettelsen av nasjonalparken, og flere lokale er misfornøyd med at de nå mister råderetten over områder de har forvaltet i flere år. Arnold Skaar i Skrautvål sameie er helt klar på hva han mener om at staten nå verner fjellandskapet mellom Valdres og Gudbrandsdalen:

– Det er en skuffelse. Vi har jo et prakteksemplar av et fjellområde som vi har forvaltet i årevis. Miljøvernministeren har tydeligvis ikke tillit til at vi og fremtidige generasjoner skal greie å ta vare på det.

Han mener også det er unødvendig at statsråden nå arrangerer en stor feiring for å markere den offisielle åpningen av nasjonalparken:

– Dette er en ren provokasjon. Nå har Solheim stjålet jorda vår og så kommer han tilbake hit for å arrangere en fest. Han ripper opp i den lange prossessen vi har gått gjennom for å beholde rådderetten til området.

Langsua-protest

Det var ikke lett for miljøvernminister Erik Solheim å overse dette banneret.

Foto: Kjell-Einar Kana / NRK

– Stølsdriften skal sikres

Til tross for at størsteparten av dagen ble en feiring for Solheim, måtte han også anerkjenne de som hadde møtt opp for å protestere. Ministeren er helt klar på at dette er en positiv begivenhet, og understreker at sameiene og de lokale vil være involvert på forvaltningsiden, og han lover også at nasjonalparken ikke betyr slutten på seterbruken i Langsua:

– Vi skal gjøre hva vi kan for at stølsdriften skal sikres. Valdres er det området i Norge hvor det drives mest setring, og selv om den må fornye seg i takt med tidens krav, vil vi inngå en avtale med kommunene Nord-Aurdal og Øystre Slidre for å sikre videre drift.

Solheim selv forventet nok protester på sin ferd fra Gausdal til Valdres, men selv han måtte trekke på smilebåndet da han så hva Arnold Skaar hadde på lager til ham - et maleri av Solheim selv, arm i arm med rovdyrene, som jager bøndene vekk.

Saken fortsetter under bildet

Maleri av Solheim

Erik Solheim og rovdyra kjeppjager bøndene.

Foto: Kjell-Einar Kana / NRK

– En utrolig dag i fjellet

Protestene til side, miljø- og utviklingsministeren var godt fornøyd med dagen, til tross for at været kunne vært bedre:

– Dette har vært en utrolig dag i fjellet. En helt fantastisk åpning i strålende høstfarger, med danseoppvisning og sang fra ungdommen.

For Solheim markerte nok også åpningen en personlig seier. Arbeidet med Langsua har pågått siden 2004, og statsråden var tydelig fornøyd med å kunne være den som fikk æren av å utføre den offisielle åpningen:

– Dette er et område med fantastiske naturkvaliteter og med mange sjeldne arter som er i ferd med å bli truet i norsk natur, sier han.

– Det flotte med denne nasjonalparken er at den ligger så sentralt og lett tilgjengelig i sør-Norge, midt i mellom Gudbrandsdalen og Valdres. Man trenger heller ikke være blant de mest eventyrlystne for å dra hit.

Mona Brattetaule Nicolaysen

Ordføreren i Gausdal er strålende fornøyd med åpningen av nye Langsua nasjonalpark.

Foto: Kjell-Einar Kana / NRK

– Kjempepositivt for kommunen

Og selv om det finnes misnøye blant de lokale, er det også mange som setter veldig stor pris på mulighetene nasjonalparken byr på. Ordfører i Gausdal kommune, Mona Brattetaule Nicolaysen, er en av dem:

– Jeg velger å se på dette som en positiv utfordring. Jeg håper at nasjonalparkstatusen vil tiltrekke flere turister hit, så på lang sikt tror jeg dette er kjempepositivt for Gausdal.

Hvordan har dagen vært for deg?

– Kjempeålreit. Se så mange folk, veldig mange unger og stor aktivitet. Dette er jo en festdag, jeg er kjempefornøyd.

– Umulig at alle blir fornøyd

Arnold Skaar

Formannen i Skrautvål sameie er misfornøyd med at de nå mister råderetten over områder de har forvaltet i årevis.

Foto: Kjell-Einar Kana / NRK

Til tross for tydelige protester føler Erik Solheim nå at alle har fått sagt sitt og at så mange som mulig nå er tilfreds med beslutningene som er gjort:

– Lokalbefolkningen har blitt hørt. Man kommer aldri til en løsning hvor alle er ett hundre prosent fornøyde, men i løpet av denne sju års prosessen har jeg vært på utallige befaringer og tatt imot utallige delegasjoner, så jeg føler nå at de aller fleste absolutt har blitt hørt.

Men Arnold Skaar mener kampen ennå ikke er over. Det er viktige spørsmål som gjenstår når det kommer til forvaltningen av området, og der mener han det er viktig at lokale krefter får råde:

– Det beste beviset på hvor bra vi har tatt vare på området ligger jo der oppe på fjellet. Vi håper jo vi får et ord med i laget i forvaltningen, for vi mener jo at vi har greie på hvordan dette bør gjøres. Det er nok av skrekkeksempler rundt om i landet på hvordan det ser ut i nasjonalparker staten har forvaltet.

Er slaget tapt?

– Overhodet ikke, vi kjemper for å få være med å styre dette fremover og satser på at vi får både ett og to ord med i laget.