Studenter på Roverudhjemmet i Kongsvinger har den siste uka laget hygge for å få opp matlysten hos beboerne.
Bordet er dekket med rutete duk og stearinlysene er tent. Det er dårlig grillvær denne dagen med både regn og snø i lufta, men kullgrillene er fyrt opp under taket ute.
Beboerne sitter inne i varmen, men lukten av grilling kjennes i hele lokalet.
Seks studenter løper fram og tilbake med fat fylt med grillmat. Den siste uken har temaet til sjukepleierstudentene vært ernæring og trivsel.
– Alt smaker bra her
Student Stine Fagerli svinser rundt og serverer Audhild Jacobsen og de andre beboerne ved korttidsavdelingen ved Roverudhjemmet utenfor Kongsvinger.
– De er så flinke. Tre dager på rad har vi fått hotellfrokost. De har laget egg og bacon til oss. I dag gleder vi oss til grillmat, sier Audhild.
Beboerne er strålende fornøyde. Temaet trivsel og ernæring er ikke tilfeldig valgt av studentene. Tall fra studier viser at oppi mot 60 prosent av de eldre innenfor visse pasientgrupper, er underernærte når de kommer på sjukehjem eller blir lagt inn på sjukehus.
Pasientgrupper som har særlig risiko for underernæring er demente, enslige, funksjonshemmede, psykiatriske langtidspasienter, rusmisbrukere og pasienter med kroniske lidelser som kreft, leddgikt, osteoporose, hjerte- og lungesykdom.
– Ernæring er viktig for både kropp og sjel. Hva de eldre spiser og om de spiser nok er viktig for allmenntilstanden, sier Fagerli.
Dårlig matlyst en kjent sak
Når de eldre kommer til sjukehjemmet blir de veid og målt. For de ansatte på Roverudhjemmet er det en kjent sak at mange har dårlig matlyst når de kommer til dem. Noen vil helst holde seg for seg selv og er ikke så opptatt av felles måltider.
– Vi prøver å motivere dem til å spise sammen med de andre. Det pleier å gå bra etter hvert, og det er helt normalt å legge på seg etter et opphold her. Etter at de har blitt mer sosiale, spiser de mer, sover bedre og humøret blir også bedre, sier teamleder ved Roverudhjemmet Kristin Saghaug.
Saghaug sier at en stor del av dem som kommer til dem har bodd alene og kanskje ikke har hatt verken ork eller lyst til å ordne seg mat.
– Etter hvert blir måltidene dagens høydepunkt for mange her på sjukehjemmet. Da sitter ofte både beboere og ansatte sammen og har det hyggelig, sier Saghaug.
Audhild Jacobsen synes det er stor forskjell å spise mat hjemme sammenlignet med på sjukehjemmet.
– Hjemme sitter jeg ofte foran tv-en og stapper i meg noe. Maten smaker bedre sammen med andre. Her har jeg det fint, sier hun.