Hopp til innhold

For full til alkotest - kan slippe straff

Vogntogsjåføren fra Polen var for full til å blåse alkotest etter at bilen han kjørte, fikk motorstopp på riksvei 3, men han kan likevel gå fri.

Vogntog, motorstopp riksvei 3, Alvdal

Vogntoget var lastet med paller.

Foto: Margrethe Otnes

Denne promillesaken er blitt en juridisk nøtt å knekke for politiet. Da Arbeidets Rett først skrev om saken, var politiet ganske sikre på at de hadde en god sak.

Juridisk nøtt

Historien begynner med at vogntoget fikk motorstopp på riksvei 3 ved Langodden sør for Alvdal om kvelden mandag 23. september. Bilen ble stående delvis i det ene kjørefeltet og var til hinder for trafikken.

Fører av motorvogn må ikke nyte alkohol eller ta annet berusende eller bedøvende middel i de første seks timene etter at han er ferdig med kjøringen, når han forstår eller må forstå at det kan bli politietterforskning på grunn av kjøringen.

Sjåføren har forklart at han kontaktet bileieren i Akershus om uhellet. Men politiet har foreløpig ikke et mer presist tidspunkt enn «om kvelden».

Men det vi vet, er at Tynset Diesel fikk henvendelse fra bileieren i Akershus først tirsdag formiddag om at vogntoget hadde behov for assistanse.
Helge Rønning hos Tynset Diesel forteller til Arbeidets Rett at mannen lå i bilen og sov i køya da de kom tirsdag formiddag, men de fikk omsider vekket ham.

Det luktet ifølge Rønning sprit lang vei. Polakken sjanglet ut av bilen, tydelig beruset og kastet opp ved vogntoget som lastet med paller..

Rønning sikret seg bilnøklene og varslet poltiet som dro ut med to mann.

– Vi fikk melding om saken klokka 11.14. Da vi kom til stedet, var sjåføren så beruset at han ikke var i stand til å blåse alkoholtest. Vi måtte derfor ta ham med til legekonoret for å få tatt blodprøve. Han var også for full til å forklare seg, sier lensmann Bjørn Tore Grutle i Tynset.

Når begynte polakken å drikke?

Det store spørsmålet er når polakken begynte å drikke etter at motoren stoppet. Ventet han med å sprette flaska til det var gått seks timer, slik loven krever, kan han gå fri.

Hvis vi sier at «kvelden» slutter ved midnatt, kan det altså gått rundt 11 timer, og man kan klare drikke seg god og full på rundt fem timer.

– Vi var nokså sikre da vi siktet mannen for kjøring i beruset tilstand, sier lensmann Grutle.

Men politiets etterforskning viser at denne saken likevel ikke så enkel som man trodde.

– Polakken i begynnelsen av 50-åra er siktet for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, men saken kan likevel bli henlagt fordi det er usikkert når mannen i begynte å drikke etter at han fikk motorstopp, sier Grutle.Det

Veitrafikklovens paragraf 22 sier at en bilfører ikke må innta alkohol før det har gått minst seks timer hvis han forstår eller bør forstår at det kan bli politietterforskning etter et uhell, ulykke e.l..

– Uansett vil jeg ikke anbefale noen å begynne å drikke hvis de blir stående på veien med motorstoff, sier Tynset-lensmannen.

Den spesielle promillesaken ligger nå til vurdering hos påtalejurist i Hedmark politidistrikt.

Saken kan ende med at polakken går helt fri på grunn av uklarheter om når han begynte drikkingen etter motorstoppen.

– Vi står nok svakere strafferettslig nå enn vi først trodde, sier lensmann Bjørn Tore Grutle.