Hopp til innhold

Flygemaur i tusentall

En dag i året får de gleden av å fly og svermer i tusentalls. I går ble flygemaur observert i store mengder flere steder rundt Mjøsa.

Sverming av flygemaur

Onsdag kunne se tusenvis av flyvemaur flere steder i Hedmark og Oppland. Arkivbilde.

Foto: Arvid Henriksen

Det er et merkelig fenomen som utspiller seg i disse dager. På samme dag bestemmer flygemaurene seg for å sverme over et stort området. Både på Hamar og Lillehammer var det mange som så flygermaur over alt på onsdag.

– Vi vet ikke helt hvordan, men på en eller annen måte gir mauren et signal til hverandre som gjør at alle maur i et stort område forlater tua og legger ut på sverming samtidig. Dette området er trolig på flere kilometer i omkrets, sier insektforsker Reidar Mehl.

Målet er selvfølgelig å finne en partner å pare seg med, men det blir en kortvarig glede. Etter paringen lander mauren og hannen dør, mens hunmauren mister vingene og prøver å lage et nytt reir. De har da nok sperm til å legge egg i flere år framover.

Les også: Kåte maur øydelegg sommaridyllen

Festmåltid

Det er ikke alle maurene som får vinger. Arbeidsmaurene må holde seg på bakken hele livet, men hannene og de ungene dronningene får vinger. – Disse er større enn de andre maurene og særlig dronningene er veldig store, sier Mehl.

Det er det vil ofte kaller sukkermaur som får vinger. Den vanligste arten er svart jordmaur og du har sikkert sett dem både under helleganger og i huset der gjerne finner noe søtt å spise.

– Når den svermer blir det gjerne et festmåltid på fuglene. Særlig måkene er glade i mauren og du kan se de fly litt rart i lufta, sier Mehl.