Hopp til innhold

Flommen gir myggsommer

Du har kanskje merka det allerede ..? På grunn av flommen går det mot en skikkelig myggsommer.

Mygg

Jo varmere det er, jo fortere går utviklingen for mygglarvene.

Foto: Ut i naturen / NRK

Det bekrefter landets fremste ekspert på mygg, myggforsker Reidar Mehl. Han er zoolog og forsker, og forklarer at flommen har gjort at det akkurat nå klekkes store mengder flom-mygg.

– Flom-mygg er det mye av i år. Larvene klekket da vannet trakk seg tilbake, og så tar det rundt 14 dager før larvene utvikler seg. Flomvannet er nemlig for kaldt til at myggen klekkes, det er først når dammene har etablert seg og sola varmer opp vannet til over 10 grader, at myggen får levelige kår, sier Mehl.

Han forklarer at jo varmere det er, jo fortere går utviklingen for mygglarvene. Og flom-myggen er tilpasset et varmere klima enn skogs-myggen.

– Mygglarvene i skogen tåler kaldere temperaturer. Men denne typen mygg er det også mye av i år, legger myggforskeren til.

Tomt for myggspray

At alt tyder på at det skal bli en ekte myggsommer, merker de på matbutikken på Jørstadmoen ved Lillehammer. Der er de allerede tomme for myggmidler.

– Vi er helt tomme, så vi måtte ta inn mer, sier Silje Sletteum som jobber i kassa på matbutikken på Fåberg på Lillehammer.

På butikken snakkes det om mygg, og det kløs på myggestikk.
Og myggen tar seg rett som det er en tur også INN i butikken.

– Myggen følger med kundene inn i butikken, så det merkes her også. Og de fleste er oppatt av at det er mye mygg i år. Myggsprayen går som bare det, forklarer hun, mens hun vifter vekk en mygg som har satt seg på kinnet hennes.

– Går ikke an å klage

Utenfor et hygglig hus på Fåberg sitter Nils Bakke. Han klasker rett som det er til myggen som prøver å forsyne seg av ham.

– Jeg liker å sitte ute i sola, og gjør det så ofte jeg kan, sier han.

– Du er ikke plaget av all myggen, altså?


– Det hjelper iallefall ikke å klage på den, den blir ikke borte for det. Jeg har arbeidet inne på trevarefabrikken på Fåberg all min dag, så nå når jeg har mulighet til å nyte sola sitter jeg ute. Myggen får bare komme, humrer han.


Mygg-general har felle i hagen

Et sted hvor myggen er landskjent er på Flisa, og der er myggplagene så store at kommunen har gått inn med myggbekjempende tiltak. I påvente av at tiltakene blir satt til verks er folk kreative når det gjelder å bli kvitt myggen.

– Det ser ut til å bli en god dag for myggen, sier mygg-general Kåre Fjeld, og legger til at han når det er vindstille tar myggen seg ein tur, og at han da fanger flere mygg.

Fjell har tatt en sjekk i myggfella si da NRK snakket med han, og dagen har gitt resultater.

– Så mye mygg har det ikke vært i fella på lenge, sier generalen og legger til at han har fanga en 20-25 000 mygg til sammen i år.

Lag din egen felle

Fjeld har laget sin egen felle for myggen. Oppskriften fant han på internett, og han deler den villig videre.

– Du tar en plastflaske og deler den i to, og så svinger du tuten ned i flaska, deretter heller du på en kopp vann og en halv kopp sukker, en liten dæsj (et gram) med "gummigjær" (ikke tørrgjær), forteller han.

– Så skal dette stå til det begynner å gjære, og da får du en gammeldags satslukt som skal tiltrekke myggen, legger han til.

Han kan likevel ikkje love at det virker, for det er mange som har prøvd det, og han har ikke fått noe signal fra andre om at det har gitt store resultater.

Best med propanfelle

Selv har Fjeld en felle som går på propan, en stor felle han har hatt i mange år.

– I fjor tok jeg nesten ingen mygg og i år så har det vært mye fra den 13. og uka som har gått nå, og det ser ut som at det bare øker på. Om morgenen er det en hel stim rundt fella, sier Fjeld.

– Nå ser det ut som om vi får en periode med mygg à la nesten som 2011, og i da var det helt enormt, og viss det blir noe lignende som det så vil det gå en par uker til iallfall, og da vil det bli skikkelig med mygg, sier generalen.

Generalen har god oversikt på hvor mange mygg han har fanget, for han tar nemlig vare på fangsten.

– Jeg samler de i en brødpose, og så har jeg de i fryseren i fem minutter. Da legger de seg på ryggen og blir ferdige, sier han og legger til at da kan han sparer jeg litt på dem.

Prøver ut hannmygg-summetone

Fjeld forteller at det er sumpvann i området som han vil prøve å få bort før neste sommer. Kommunen går inn med midler slik at det neste år blir lettere å få bort flomvann. Frem til da må generalen passe på.

– Jeg vil ikke på noen sydentur når det er myggtid, for da synes jeg det er greit å passe på, sier han og legger til at sydenturen har han tatt før myggsesongen.

– Og nå har jeg skaffet meg hannmyggen sin summetone som jeg driver på å prøve ut, forteller han.

Det gjør han fordi hunnmygger som er ute for å samle mat ikke vil ha noe med hannmyggen å gjøre.

– Så når jeg har den hengende på meg så vil ikke hunnmyggen komme, og det prøver jeg ut nå, sier Fjeld som har kjøpt summetone-verktøyet på nettet. Generalen har flere tips på lager.

– Du kan legge soltørket appelsinskall på ei krukke som du setter et lokk over i en ti dager, og når du har behov for det kan du ta av lokket og da holder myggen seg borte.