Hopp til innhold

Flettekurvene ble forskning

Norske museer står foran en kraftig ryddesjau i samlingene sine. Merkbart flere av dem kombinerer ryddejobben med forskning.

Forsket på flettekurver

Ida Kristine Teien gjorde museets flettekurver til sitt forskningsprosjekt.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– Disse kurvene flettet av bjørkerøtter er jo verdt sin vekt i gull. Her ligger det mye arbeid bak.

Konservator ved Anno Museum Ida Kristine Teien holder forsiktig fram en vakker flettekurv. Den er laget i tægerbinding og er en av mange i museets samling av fletteverk.

Disse kurvene ble hennes bidrag i Anno Museums forskningsprogram.

Anno museum med bok

Anno Museum satser på forskning

Kari Sommerseth Jacobsen viser stolt fram Anno Museums første vitenskapelige publikasjon.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Nylig ga Anno Museum ut en bok. Museets aller første vitenskapelige publikasjon. I boka har ni av museets ansatte bidratt med vitenskapelige artikler, basert på forskning de har gjort i museets samlinger.

– Vi har etablert et eget forskningsråd og setter nå forskning i museet i system, sier Kari Sommerseth Jacobsen som har ledet forskningsrådets arbeid.

Nylig disputerte en av de ansatte i museet for doktorgrad, og nok en ansatt er i gang med et doktorgradsarbeid.

– Bare de fire siste månedene har det vært fire doktordisputaser fra norske museer, og det er uvanlig mange, sier generalsekretær i Museumsforbundet, Liv Ramskjær.

Mer forskning i museene

Forskning i museene

Merkbart flere museer forsker på samlingene sine, sier Liv Ramskjær i Museumsforbundet.

Foto: Leif Pareli

I tillegg til doktorgradsarbeidet merker Ramskjær at det lages systematiske forskningsplaner i museene, og stadig mer av publikasjonene er vitenskapelig kvalitetssikret.

– Det blir mer og mer vanlig at museets årbøker nå skrives ut fra vitenskapelige metoder, og etter vitenskapelige krav, sier Ramskjær.

– Men hvorfor er det så viktig at museene driver forskning?

– Vi er helt avhengig i framtida av å ha en plan på de ansattes kompetanse. Det er kanskje vårt viktigste redskap i jobben med å ha oversikt over samlingene våre, sier avdelingsdirektør i Anno Museum, Stig Hoseth.

Et pluss for publikum

Forskning i museer

Flettekurvene i Anno Museums magasiner ble forskningsobjekter.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Det må ryddes i norske museumssamlinger i årene framover. Museene har større samlinger enn de klarer å ta vare på, og de fleste museer sliter med plassmangel.

Ida Kristine Teien oppsøkte damene som fortsatt holder på med tægerbinding. Ble med dem ut på myrene for å grave etter røtter, og ble med på flettekurs på Raulandsakademiet.

– Jeg føler min forskning har gitt meg god kunnskap om kurvsamlingen vi har i magasinene våre. Og kanskje det beste av alt; forskningen gjør at jeg kan formidle historien til publikum på en mye bedre måte, sier hun.