Hopp til innhold

– Har endret bruken av øynene

Flere barn enn før bruker briller, men ingen vet helt hvorfor. – Mobil og nettbrett krever mer av øynene, sier fagsjef i Norsk Optikerforbund.

Flere barn enn før bruker briller, men ingen vet helt hvorfor. Optiker Marianne Mellem sjekker synet til mange barn. Fagsjef i Norsk Optikerforbund mener mobil og nettbrett krever mer av øynene.

Flere barn bruker briller

– Det var veldig tåkete og jeg så ikke hva som sto på tavla, forteller 10 år gamle Vanessa Ngoc Tran.

Men det endret seg da hun fikk briller. Hun er ikke alene om å bruke briller, i skolegården på Marikollen skole i Kongsvinger.

– Flere trenger briller

Internasjonale studier viser at nærmere et av fem barn trenger briller, eller annen form for synskorrigering. Lærerne er bevisste på at også barn kan se dårlig.

– Vi ser at for eksempel at leseutviklingen stagnerer, da er vi bevisste på å undersøke om barnet kan trenge briller, sier assisterende rektor Kari Nystuen.

Hun har nærmere 30 års erfaring i skolen og synes hun ser tendenser til at flere trenger briller.

– Det kan jo se ut som flere bruker briller nå enn tidligere når man går rundt i klasserommene.

Tendensen er ikke annerledes hos optiker Marianne Mellem ved Synsam i Kongsvinger. Hun mener holdninger til briller har endret seg.

– Holdningen endrer seg

– Barna er langsynte, nærsynte, og har samsynsproblemer og det er flere som kommer hit. Før gjaldt det å ha diskré briller, men nå vil barna ha litt mer kraftige retro-briller, som foreldrene har, forteller Mellem.

En ny studiegjennomført ved Høgskolen i Buskerud blant 7.700 barn på 2., 5. og 10.trinn, viser at en av ni har uoppdagede synsproblemer.

Måten barn bruker øynene på har endret seg de siste årene både på skolen og på fritida, sier Hans Torvald Haugo som er fagsjef i Norges Optikerforbund.

– Mange bruker data, nettbrett og mobiltelefon, noe som krever mer av øynene enn å leke ute. Det vi holder på med vil styre hva vi skal se og hvor godt vi må se. Jeg har ikke sett forskning som sier at synet kan bli ødelagt, men kanskje endre synet på et eller annet vis.

Kari Nystuen

Assisterende rektor ved Marikollen skole, Kari Nystuen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK