Hopp til innhold

Blogger om møte med NAV

34 år gamle Marita Hansen fra Rena har vært ute av arbeidslivet i nesten 10 år. I bloggen sin skriver hun åpenhjertig om et av sine mange møter med NAV. Det fikk sjefen i Norges største IT-selskap til å ta kontakt.

Marita Hansen

Marita Hansen (34) delte sin opplevelse fra sitt siste NAV-møte med hele verden.

Foto: Privat

Møtet med NAV skulle handle om hvordan hun skal komme seg i arbeid igjen, for å tjene sine egne penger.

Hun skriver om hvordan det er å falle utenfor, og at hun ikke er dum og lat, men rett og slett trenger hjelp for å komme i arbeid igjen.

Les hele blogginnlegget her: Du og jeg og vi to, NAV

Bloggen spredte seg som en farsott på sosiale medier i går. Den skapte stor oppmerksomhet, og også optimisme og håp om ei framtid.

Hva skal jeg si. Det er to uker siden siste møte med NAV. Jeg skrev i tre timer etterpå, jeg måtte få det ut av kroppen.

Marita Hansen

Behov for å dele

Det sier Marita Hansen. Og så bestemte hun seg for å dele det med hele verden.

– Jeg vet ikke helt. Det er et eller annet behov for å dele og formidle hvordan jeg har det. Og livet mitt er sånn som det er, så da skrev jeg rett og slett hvordan det er, sier hun.

– Men er det ikke skummelt å skrive om så personlige ting?

– Nei, det oppleves ikke som så veldig skummelt for meg. Det er mer sånn at jeg syns det er viktig å fortelle. Og selv om det er litt skummelt, trenger det ikke være farlig, sier hun.

Og det kan man se av reaksjonene på bloggen. Hun har fått enormt med tilbakemeldinger, men ingen negative.

– Det har vært utelukkende positivt. Folk blir truffet av en ærlighet og åpenhet og jeg tror folk setter pris på. Og nå er det bare veldig gøy, kjempemorsomt. Siden i går tror jeg det er 3.700 som har lest bloggen, og det er jo kjempestas for meg, sier Marita.

Viktig å være seg selv på nett

Folk kjenner seg igjen og har lignende historier og vil gjerne snakke og dele med andre.

Ingvild Moen

Ingvild Moen fra Snertingdal sa opp lærerjobben for å satse på blogging og sosiale medier.

Foto: Privat

Ingvild Moen fra Snertingdal er etterhvert å regne som en ekspert på sosiale medier.

Hun startet digitalbyrået Medialight på Facebook, Twitter og i blogg i 2009. Hun sa opp en fast lærerjobb for å satse på det. Nå er hun i gang med å starte sin andre bedrift, Resonate AS.

– Nå kjenner jeg henne litt fra Twitter og felles venner fra før. Og jeg vet at hun er like åpen og ærlig i virkeligheten som det hun er på nett, og da syns jeg at det går hånd i hånd.

For det mener Ingvild Moen er viktig, at man framstiller seg selv sånn som man faktisk er.

– For da kan du stå for det du skriver også om to år og fem år og ti år. Da er det greit, sier Ingvild Moen.

Og det kan Marita Hansen.

– Å ja, absolutt. Det er jo livet mitt da.

Uvanlig respons

Sosiale medier-ekspert Ingvild Moen er likevel litt overrasket over hvor stort engasjement bloggen til Marita om hennes NAV-møte har skapt.

– Ja, jeg er kanskje litt overrasket over hvor mye det tok av. Det er ikke hver dag en HP-direktør tar tak i et blogginnlegg på Twitter, noe som har skjedd i denne situasjonen, sier Ingvild Moen.

Anita Krohn Traaseth

Anita Krohn Traaseth i HP Norge har invitert Marita Hansen til lunsjmøte.

Foto: Hewlett-Packard Norge

Det er altså sånn at Anita Krohn Traaseth, som er administrerende direktør i HP Norge, også har tatt kontakt med Marita etter blogginnlegget hennes. Og invitert henne til et lunsjmøte.

(HP Norge er et av verdens største IT-selskap og omsetter for fire milliarder kroner i året, bare i Norge.)

Invitert til lunsj hos HP Norge

– Ja, jeg fikk en melding fra Anita Krohn Traaseth i HP Norge, som spurte om det var noe hun kunne gjøre for meg. Så snakket vi i noen timer, om det at jeg vil ut i jobb blant annet.

Og i morgen skal hun til HP Norge for å spise lunsj.

– Da skal vi snakke om om de kanskje kan hjelpe meg med å få en praksisplass.

HP-direktør Anita Krohn Traaseth sier at hun selv er aktiv på sosiale medier. Og hun leste blogginnlegget til Marita Hansen.

Jeg syns det var et veldig godt skrevet blogginnlegg. Og så ble jeg rørt av åpenheten, og kanskje spesielt av at hun ikke ville gi opp.

Anita Krohn Traaseth, direktør i HP Norge

Mange må over på sosialhjelp

HP-direktøren mener også at Marita tok en sak som er reell for veldig mange nordmenn. Nemlig at arbeidsavklaringspengene er ferdig for de første mottakerne fra 1. mars 2014 og at det er da er veldig mange, foruten Marita, som står uten en plan og kan måtte gå rett til sosialhjelp. Og da mister man både pensjonspoeng og andre velferdsrettigheter.

– Dette gjelder veldig mange. Det er personlige skjebner og mennesker som jeg tror envher av oss bør lytte til og se hva vi kan gjøre. Dette er et samfunnsansvar, sier Anita Krohn Traaseth.

HP-direktøren ble rørt over at Marita Hansen så tydelig ga uttrykk for at hun ikke vil inn i køen på sosialkontoret.

– Hun ønsker å bidra, hun ønsker å gjøre noe. Og det var nok det som snakket litt til meg.

Og så inviterte hun Marita til en prat, for å se om det er noe de kan gjøre. De kan ikke love noe, men vil gjerne ha en dialog.

Marita sier bare; så bra.

Mye makt i sosiale medier

– Det sier noe om hvilken makt sosiale medier har, når man gjør det riktig og er genuint opptatt av det man driver med, sier Ingvild Moen.

Ingvild Moen fra Snertingdal sier det er noen risikomomenter med å være så ærlig og privat på sosiale medier.

– Ja, man må jo være forsiktig med hva man skriver, for eksempel i forhold til jobben man har og hvordan man omtaler jobben og arbeidskollegaene.

– Og når man diskuterer ansatte på NAV, slik Marita har gjort, er det bra at hun ikke har navngitt noen og vært bevisst på hvordan hun omtaler folk, sier Ingvild Moen.

Det er dessuten lurt å ikke publisere noe mens man fortsatt er sint og full av følelser, men la det synke og roe seg litt først.

For det er veldig kort vei fra tastaturet og ut til hele verden.