Hopp til innhold

– Preges lite av trusselbildet

Fra og med i dag går politiet med våpen, men til tross for å være et terrormål har ikke politiet endret mye på de daglige rutinene.

Bevæpnet politi

VÅPEN: Politiet går i dag med våpen som følge av det nye trusselbildet i Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fra og med tirsdag har politiet valgt å utstyre sine tjenestefolk med våpen etter den økte terrortrusselen mot Norge.

PSTs trusselvurdering tilsier at et terrorangrep mot Norge er sannsynlig i løpet av de neste 12 månedene. Folk som jobber i politiet eller forsvaret er sett på som særlig utsatte mål.

Johan Martin Welhaven

SOM NORMALT: Hverdagen endrer seg ikke mye selv om politiet har bevæpnet seg, sier politimester Johan Martin Welhaven.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Trusselvurderingen vi nå opplever er ganske generell og lite spesifikk. Men vi tar det til etterretning og skjerper sikkerhet og årvåkenhet. Godkjent personell vil bære tjenestevåpen, men ellers lever vi som før, uttalte politimester i Vest-Oppland, Johan Martin Welhaven, til NRK da bevæpningen ble aktuell.

– Godt trent

Ifølge en orientering fra PST til regjeringen, referert til av Dagbladet, er det mellom 60 og 90 prosents risiko for at Norge vil bli utsatt for et islamistisk terrorangrep i løpet av det neste året.

Bevæpningen gjelder i første omgang i fire uker, og politiet i Hedmark har ikke opplevd den første dagen med våpen som særlig uvanlig.

– Våre politifolk forholder seg til de ordrer som er gitt og innretter seg deretter. De som er gitt bevæpningsordre er innsatspersonell som er godt trent og stiller forberedt til situasjonene de kan komme opp i, sier politiinspektør Kjell Kristian Ukkelberg i politiet i Hedmark.

Jobber som normalt

Forsvaret er ogsået aktuelt terrormål og dette har forsvarssjefen tatt konsekvensene av. Det har kommet en oppfordring til garnisonene om at at soldatene skal ta av seg uniformen når de ikke er i tjeneste.

Ledelsen i Rena Leir prøver nå å finne ut av hvordan dette skal fungere i praksis.

– Det er to sider av dette, soldatene er stolte av å bære uniform, men samtidig skal de ha beskyttelse om situasjonen tilsier det. Derfor prøver vi nå å finne en praksis som kan fungere for alle våre ansatte, sier Terje Bruøygård, talsmann for Forsvaret ved Rena Leir.

Trening Rena leir

ØVELSE: På Rena øves det på kriseberedskap. Samtidig er soldater et aktuelt terrormål.

Foto: NRK

Rena leir huser Telemark bataljon, Hærens befalsskole, flere spesialstyrker og kan derfor være et aktuelt mål i en terroraksjon. Ledelsen ved leiren tar trusselbildet fra PST på største alvor, men dette har liten innvirkning på den daglige innsatsen i Rena leir.

– Vi gjennomførte tiltakene som beredskapstrinnet tilsier for en stund siden, så her er det ingen store endringer å spore. Vi har for eksempel ingen endring av vakthold i selve leieren slik situasjonen er i dag.

Politiet er bevæpnet fra i dag

Flere saker fra Innlandet