Hopp til innhold

- La staten betale eldreomsorgen

Stortingsrepresentant for Hedmark Fremskrittsparti, Tor Andre Johnsen, håper kommunene i Hedmark og Oppland vil bli med på et prøveprosjekt med statlig finansiering av eldreomsorgen.

Tor André Johnsen

Bli med på prøveprosjekt med statlig finansiering av eldreomsorgen, oppfordrer Tor Andrè Johnsen.

Foto: Frode Meskau / NRK

I dag er det opp til hver enkelt kommune hvor mye penger de bruker på eldreomsorg. Fra 1. mai neste år skal regjeringen sette i gang et prøveprosjekt over tre år, hvor et visst antall kommuner får penger fra staten til dette.

Tor André Johnsen i Hedmark Frp mener statlig finansiering vil gi et bedre tilbud for de eldre, fordi det da ikke er økonomien i den enkelte kommunen som avgjør hvor mye midler de skal bruke.

Ikke billigere, men bedre

– Vi har jo sett år etter år i alt for mange kommuner at de eldre ikke får det tilbudet de har krav på. Det tilbudet vi mener er verdig og viktig at de skal få etter et langt liv. Derfor er Fremskrittspartiet opptatt av at staten må finansiere eldreomsorgen. Det blir kanskje ikke billigere, men det blir bedre, mener Johnsen.

– Da vil vi slippe å få varierende tilbud basert på prioriteringer i de forskjellige kommunene, eller basert på kommunens økonomi.

Et riktigere og mer likt tilbud

Det er fritt fram for alle kommuner å søke om å bli med på prosjektet, men bare et begrenset antall får ja. Målene med prosjektet er både et mer likt tilbud i alle kommuner og en riktigere dekning av de eldres behov. Søknadsfristen for å bli med er 1. desember i år.

Forsøket skal omfatte to modeller for statlig finansiering. I begge modellene får forsøkskommunene et trekk fra kommunerammen tilsvarende de faktiske utgiftene til omsorgstjenestene. Men forsøkskommunene får også et eget inntektspåslag.

Nasjonale kriterier

I en modell får kommunene penger fra staten ut fra nasjonale tildelingskriterier som Helsedirektoratet skal fastsette. De kommunale tildelingskontorene skal fortsatt håndtere tildeling av tjenester til de eldre. Men de må rette seg etter instruks fra Helsedirektoratet. Forsøkskommunene må sørge for at tjenester som de eldre får tildelt, kan framskaffes, enten i egen kommune, i andre kommuner eller ved bruk av private.

I den andre modellen får kommunene øremerkede midler til omsorg, og skal sjøl tildele tjenester til de eldre. Søkerkommunene får ikke sjøl bestemme hvilken modell de skal være med på.

Johnsen oppfordrer kommunene i innlandet til å forberede søknader så fort som mulig.

– Nå må kommunene kjenne sin besøkelsestid, for det er klart det blir konkurranse om å få bli med, og prosjektet er jo utelukkende positivt, mener han.