Hopp til innhold

– Mange fyrer feil

Feierne finner fortsatt en del skorsteiner som er så nedsotet at de kan være fare for pipebrann. Dette oppstår ved at uforbrente gasser danner seg i skorsteinen fordi det fyres feil.

Feiermester Mona Larsen

Feiermester Mona Larsen sier at vedkubben skal være godt kløvet for at den skal brenne riktig. Ikke som den hun har i venstre hånd.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det forklarer feiermester Mona Larsen ved feierseksjonen i Vestfold interkommunale brannvesen (VIB).

Veden må være godt kløvet

– Dersom det fyres med ved som ikke er godt nok kløvet, eller at det er for lite luft inn i brennkammeret på ildstedet eller rommet ildstedet står i, kan det bli mye sotdannelser. Det samme gjelder dersom det fyres med fuktig rå ved, sier Mona Larsen.

Hun sier hun er kjent med at det av og til selges ved som er for rå. Det viktigste er at veden blir kløvet godt. Da tørker den raskere, brennflaten på veden blir større og den brenner bedre, forklarer feiermesteren.

Mona Larsen sier ikke dermed at det beste folk kan gjøre er å skaffe seg en huggestabbe og en øks.

– Jeg håper jo at de som selger ved kløyver veden godt nok. Det er jo snakk om at det selges et produkt og da bør det jo være ordentlig, sier hun.

(Tekst fortsetter under bildet)

Riktig flamme i ovn

Det skal brenne en skikkelig flamme i ovnen når det fyres riktig.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fyr med god flamme

Det er viktig at det fyres riktig til enhver tid, sier Mona Larsen. Det vil si at det skal fyres med en god flamme i ildstedet. Det må ikke sprengfyres, men heller ikke ”lusefyres”, sier hun.

Bålet inne i ildstedet skal brenne med en god flamme til enhver tid. Da fyrer man riktig og da forurenser man minst mulig og det blir minimalt med sot.

– Den beste brennflaten i bålet får man ved å tenne ovenfra og la det brenne nedover. Dagens nye ildsteder er mye mer effektive enn de gamle var. Derfor kan jeg ikke få sagt det klart nok at alle må lese monteringsanvisningen og ikke minst brukerveiledningen når et nytt ildsted blir anskaffet, sier hun.

– Tenn på i toppen – ikke i bunn

Det er en annen teknikk å fyre opp i et nytt ildsted, men dersom det fyres fra toppen og la det brenne nedover i stedet for å tenne på i bunn og la det brenne oppover, så gjøres det riktig, forklarer feiermesteren.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

her kan du se hvordan flammene skal brenne ved riktig fyring i peisen, samt bilde av riktig kløyvd ved.

Se video: Slik skal det brenne i peisen.

Sot kan antennes. Brann i sot i skorsteinen kan føre til en bygningsbrann. Alle skorsteiner skal være montert i henhold til regelverket. Dersom de er det, skal de tåle en sotbrann uten at det sprer seg til bygget. Men, legger hun til, det er fortsatt mange gamle skorsteiner, skorsteiner som er feil rehabilitert eller nye skorsteiner som er feil montert. De kan være brannfarlige.

Selv fyrer feiermester Mona Larsen med ved, – godt kløvet ved. Hun liker den lette vedtypen.

Hun er personlig ikke så begeistret for hardved, slik mange er.
De som ønsker å bruke det, må i hvert fall passe på at den minst har tre års tørketid og at den er skikkelig tørr og veldig godt kløvet, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark