Hopp til innhold

Kirken vil verne om skaperverket

Guds skaperverk er i fare, og nå vil kirka gjøre en forskjell. De grønne menighetene skal verne om skaperverket.

Grønn menighet

Diakon Edel Merete Gervin sjekker om tomatene er modne.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Ennå er ikke alle tomatene modne i det lille grønne drivhuset i bakgården til Bragernes menighet i Drammen. Her i Albumhagen dyrkes det flere sorter tomater, paprika, mais og jordskokk, bare for å nevne noe. Diakon Edel Merete Gervin viser ivrig fram den lille grønnsakhagen til menigheten.

– Her har vi dyrka mais for første gang i år. De skal vi snart høste, det er vi veldig spente på, sier Gervin.

Maisen er snart moden

Maisen er snart moden.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Hun har klokkertro på at den lille økologiske hagen i bakgården faktisk gjør en forskjell for klimaet. Urtene og grønnsakene som dyrkes her serveres i kirkens kafe som ligger vegg i vegg. Det er andre sesongen menigheten har hagen.

– For hver eneste lille hage som dyrker lite grann lokalt så hjelper det lite grann, sier Gervin.

Hjelper insektene

Menigheten har også tilrettelagt for insektene. Bakerst i hagen har de satt opp et lite insekthotell. Meningen er at insektene skal ha et trygt sted der de kan legge egg.

Innsektshotell

I Albumhagen er det et lite insekthotell der insektene kan legge egg i trygge omgivelser.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Spesielt biene og humlene i verden har jo trange kår for tiden. Vi har tatt ansvar for det med å plante humle og bievennlige planter i tillegg til at vi inviterer dem til å legge egg i hotellet, sier Edel Merete Gervin.

Grønne menigheter

Hans Jürgen Schorre

Hans Jürgen Schorre, seniorrådgiver for miljø- og samfunnsspørsmål i Kirkerådet.

Foto: Kirkerådet

Grønnsakhagen i Bragernes menighet i Drammen er bare ett av mange klimatiltak i regi av Den norske kirkes prosjekt "Grønne menigheter". Det er satt opp 48 klimatiltak som menigheten kan gjennomføre i hverdagen. For å bli en grønn menighet må menigheten forplikte seg til minst 25 av dem. Man kan velge mellom enkle tiltak som å passe på strømbruken, eller påvirke egen kommune til å bli mer miljøvennlig.

Hans Jürgen Schorre, seniorrådgiver for miljø- og samfunnsspørsmål i Kirkerådet bestemmer hvem som kvalifiserer til å kalle seg grønn menighet.

– For kirken er det spesielt viktig, dette er forankret i troen. Hvis vi tror på Gud som skaperen og som opprettholder av liv så er det veldig naturlig for kirken å engasjere seg i miljøspørsmål, forteller Schorre.

Så langt er ca. 20 prosent av alle landets menigheter grønne. i 2012 bestemte Kirkemøtet seg for å doble antallet grønne menigheter på kort sikt. Det har de ikke klart. Nå skal Kirkerådet sette støtet inn for å få flere med. Schorre sier det langsiktige målet er å få alle menigheter i Norge til å forplikte seg til å bli en grønn menighet.

Alle kan gjøre litt

Grønn menighet

Nytt av året er drivhuset i Albumhagen.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Tilbake i den lille oasen i bakgården hos Bragernes menighet mener diakon Edel Merete Gervin det slettes ikke er så vanskelig å bli en grønn menighet. Hun mener mange allerede gjør en god del miljøvennlig tiltak, men at de må bli mer bevisst.

– Jeg vil oppfordre alle til å ikke bare tenke på alle miljøpunktene man forplikter seg til, men tenkte ut om man kan finne på noe lokalt som vil spre engasjementet, sier Gervin.

Kan alle menighetene være så engasjerte som dere?

Ja, det tror jeg absolutt. Det handler bare om å skape engasjement, få tak i de menneskene i menighetene som har lyst. Da tror jeg alt er mulig.

Flere nyheter fra NRK Buskerud