Hopp til innhold

Politiet glemte diabetiker i arresten

Søndre Buskerud politidistrikt må betale 80.000 kroner etter at de glemte en mann med diabetes i arresten.

Fossen

Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt beklager hendelsen, og vedtar foretaksstraffen.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

I august i fjor ble en mann sittende i arrest på Kongsberg politistasjon i seks timer etter at han var beordret løslatt.

Politiets spesialenhet har nå behandlet saken, og konkluderer med at Søndre Buskerud politidistrikt har gjort seg skyldig i en frihetsberøvelse som manglet hjemmelsgrunnlag.

Nå har politidistriktet fått en foretaksstraff på 80.000 kroner.

– Misforståelser

– Det som skjedde var at vedkommende var pågrepet, og skulle avhøres i en konkret straffesak, og ble transportert fra sentralarresten i Drammen til Kongsberg, sier politimester Christine Fossen.

Etter avhøret blir han satt på ventecelle på Kongsberg politistasjon, og jourhavende jurist og etterforskningsleder blir enige om at vedkommende kan løslates.

– Vedkommende blir da beordret løslatt, og blir ført ut av vårt arrestjournal-system i den tro at han umiddelbart skal løslates. Der skjer svikten hos oss, sier Fossen.

– Kunne fått konsekvenser

Mannen blir sittende i arresten i seks timer uten at noen er klar over at han er der. Fossen innrømmer at det kunne fått alvorlige konsekvenser.

– Vedkommende har diabetes, og det er klart at hvis han hadde blitt sittende veldig mye lenger i arresten, uten tilsyn og uten at vi var klar over at han var der, så hadde det kunnet være kjedelig, sier Fossen.

Fossen er lettet over at det hele gikk bra, forholdene tatt i betraktning.

– Det har gått veldig bra med vedkommende. Han var noe redusert, men ellers i fin form da han ble løslatt, sier Fossen.

Anmeldte seg selv

Det var Søndre Buskerud politidistrikt som selv meldte saken inn til Spesialenheten for politisaker.

Fossen er opptatt at hendelsen ikke vil gjenta seg.

– Vi følger opp dette kontinuerlig, og har veldig stort fokus på bruken av arresten, og har god opplæring av de som har kontroll på arresten. Dette handler rett og slett om menneskelig svikt. Både Kongsberg politistasjon og ledelsen i politidistriktet for øvrig har jobbet med denne saken og vi tar alle læringspunktene vi kan fra den, sier Fossen.

Foretaksstaffen på 80.000 vedtas fra politidistriktet.