Hopp til innhold

Samler seg om importforbud av olje

EUs regjeringer er enige om å forby import av råolje fra Iran. De har ennå ikke bestemt når et slikt importforbud skal tre i kraft, melder EU-diplomater.

Oljeanlegg i Iran
Foto: Vahid Salemi / Ap

Nyheten om innføring av oljeembargo førte til at råoljeprisen steg til sitt høyeste på tre måneder i dag. Men den endelige avgjørelsen vil neppe tas før et møte for EUs utenriksministrer i Lisboa 30. januar.

Hellas følger de andre

Under et forhandlingsmøte om sanksjoner mot Iran i fjor, gikk Hellas sterkt imot et importforbud. Men nå vil ikke regjeringen stemme imot oljeembargoen.

– Vi kommer ikke til å bryte rekkene, sier en kilde i den greske regjeringen til nyhetsbyrået Reuters.

Også Spania og et par andre EU-land har vært imot importforbudet, men har trukket innvendingene. Det er Storbritannia og Frankrike som har presset hardest på for å få til et forbud.

USA melder i dag at de er meget fornøyde med EU-enigheten. Lørdag undertegnet USAs president Barack Obama nye, tøffe sanksjoner mot Irans sentralbank og økonomisektor.

Iran truer USA

Iran svarte med trusler om å stenge det viktige Hormuzstredet, innseilingen til Persiagolfen. USA patruljerer området med krigsskip, og mer enn 40 prosent av verdens oljeforbruk utskipes gjennom Hormuzstredet.

Myndighetene i Iran sier at de i stedet vil satse på mer oljesalg til Kina, andre land i Asia og Afrika. Iran er OPECs nest største olje­produsent.

– Vi kan med letthet erstatte våre europeiske kunder, sa S.M. Qamsari, internasjonal sjef for Irans nasjonale oljeselskap NIOC.

Han sier at Iran ikke kommer til å lagre den europeiske oljen, men selge den på vanlig måte.

Flere sanksjoner mot Iran

FN har vedtatt fire ulike sanksjons-pakker overfor Iran. I tillegg har USA og EU truffet ulike tiltak for å øke presset på den muslimske republikkens styre.

Iransk olje utgjorde i 2010 5,8 prosent av EUs totale oljeimport. Det gjør Iran til den femte største oljeeksportøren til EU, etter Russland, Norge, Libya og Saudi-Arabia.

Import­­­forbudet er et nytt forsøk på å presse Iran til å oppgi sine kjernefysiske planer.

  • LES OGSÅ: USA med nye sanksjoner mot Iran