Hopp til innhold

Tror på afghanske Sima Samar

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken holder en knapp på at den afghanske kvinnerettsforkjemperen Sima Samar får Nobel fredspris på fredag.

Harpviken

Kristian Berg Harpviken spekulerte i fredsprisvinnere under et foredrag på United States Institute of Peace i Washington.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård (USA)

Harpviken holdt onsdag foredrag på United States Institute of Peace i Washington hvor han spekulererte i årets Nobel fredsprisvinner.

– Harpviken fortalte om Nobelprisens historikk og komiteens sammensetning til et amerikansk publikum. Han la vekt på komiteens uavhengighet og at den ikke er utnevnt av regjeringen, slik mange tror.

Det sier NRKs utenrikskorrespondent i Washington, Anders Tvegård som var på foredraget.

Det er andre året Harpviken spekulerer, men han har ennå ikke truffet spikeren på hodet.

Sima Samar

Kvinnerettsforkjemperen Sima Samar.

Foto: RICCARDO DE LUCA / AP

I år tror Harpviken at afghanske Sima Samar er den sterkeste kandidaten.

LES: Dette er favorittene til Nobels fredspris 2010

Fått en rekke priser

Samar er ordfører for Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC), og har siden 2005 vært FNs spesialreporter for menneskerettighetssituasjonen i Sudan.

Hun har fått en rekke ulike priser for sitt arbeide for menneskerettigheter og kvinners rettigheter rundt om i verden.

Ledende røstene i Afghanistan

Samar har fungert som en av de ledende røstene i Afghanistan for kvinners rettigheter.

Da hun ble utnevnt til minister og visepresident i 2002, var hun den første kvinnen i afghansk historie som besatt så tunge politiske posisjoner - selv om kvinner var et vanlig innslag i politikken før Taliban overtok makten i Afghanistan.

Risikerer livet i Burma

Aye Chan Naing, redaktør i Democratic Voice of Burma

Aye Chan Naing, redaktør i Democratic Voice of Burma.

Foto: NRK

Som favorittt nummer to har Harpviken Oslo-baserte radio- og TV-stasjonen Democratic Voice of Burma. De har blant annet reportere inne i militærdiktaturet som risikerer livet. Fra kontorer i Oslo sender de daglige nyhetssendinger hjem.

– Det vil ha en enorm effekt. Ikke bare for våre journalister, men for hele landet Burma, som har lidd under militærregimet i mange år, sa redaktør Aye Chan Naing i Democratic Voice of Burma til NRK om det at radiostasjonen kan få fredsprisen.

Han mener også Sierra Leone special court er en het kandidat til prisen. Den uavhengige rettsalen tar for seg krigsforbrytelser begått under borgerkrigen i landet.

Video NOBELPRISKANDIDATER-041010-WW_MXF_Innboks.MP4

SE VIDEO: Presentasjon av noen kandidater til Nobels Fredspris 2010.