Hopp til innhold
Kommentar

Var det en hemmelighet?

Det er all mulig grunn til å spørre: Hvem i Troms Arbeiderparti kjente til Ingebrigtsens historie med en ung AUF-jente i 2004? Hva gjorde de med det de visste? Reflekterte de over å gi så stor tillit til en som hadde en slik historie i bagasjen, spør regionredaktør i NRK Troms og Finnmark, Pål Hansen.

Video Roger Ingebrigtsen

Roger Ingebrigtsen innrømmer at han hadde et seksuelt forhold til en AUF-jente da hun var 17 år og han 37.

Foto: Nyhetsspiller

La det være helt klart at en 37 år gammel fylkesråd som innleder et forhold til en 17 år gammel AUF-jente er uakseptabelt.

Roger Ingebrigtsen har trådt over en grense som for de alle fleste er tydelig. Mann med makt møter ung pike i partiet.

I åtte år har Ingebrigtsen søkt stadig nye posisjoner i partiet uten at denne historien har vært trukket fram. Han kjempet om å bli partiets ordførerkandidat i Tromsø i 2007, og han har vært statssekretær i flere departement med denne historien i bagasjen. Nå ville han på Stortinget for Troms Ap og sto midt i en hard nominasjonskamp mot Martin Henriksen.

Moralsk feilvurdering

Fredag ga partisekretær Raymond Johansen klar beskjed om at dette er tillitsbrudd og uakseptabelt. Like klar beskjed har ikke Ingebrigtsen fått fra Troms Arbeiderparti.

Kjærlighetshistorien har vært kjent blant mange i partiet lokalt, det er det ingen tvil om.

De har tydeligvis ikke definert det som tillitsbrudd, og det er en politisk og moralsk feilvurdering. Deres opptreden har mer vært en melding til Ingebrigtsen om at dette er til å leve med. - Vi vet – men vi har fortsatt tillit til deg.

I saken med Vågå-ordføreren er Arbeiderpartiet sentralt blitt kritisert for å opptre uklart og ikke å ta klart avstand fra det ordføreren er tiltalt for. I Ingebrigtsens tilfelle tok det partiledelsen et par dager å handle. Det kan se ut som om partiet har lært av Vågå-saken, og godt er det.

Hva skjer nå i Troms Ap?

De må velge sine kandidater til neste års stortingsvalg. Den prosessen er nå satt på vent. Resultatet er gitt; Martin Henriksen blir partiets førstekandidat i Troms.

Ingebrigtsens støttespillere kaller dette en drittpakke som er sluppet for å skade «Raske-Roger», og de har helt sikkert rett. Men i motsetning til en del andre drittpakker, så inneholdt denne «dritt». Ingebrigtsen røk ut av politikken i løpet av et par døgn.

Å velge sine fremste stemmesankere er ikke nok for Troms Arbeiderparti. Fylkespartiet må granske hvem som har kjent til historien.

De må undersøke ryktene om at sentrale folk i nominasjonsprosessen var varslet om denne historien. Dersom de ikke gjør det er det en ganske tydelig konklusjon som blir stående: Ledelsen i partiet definerer Roger Ingebrigtsens handlinger som tillitsbrudd. Troms Arbeiderparti synes ikke det har vært tillitsbrudd, og sendt Roger Ingebrigtsen videre i partiets karrierestige.