Hopp til innhold
Kronikk

Pust med magen, ikke hat den

Er samfunnets krav til hvordan en barselkvinnes kropp skal se ut realistisk, spør bloggeren Susanne Kaluza.

Gravid

Kvinner opplever kroppshysteriet både før og etter fødsel. Er det virkelig behov for å be norske kvinner trene mer, spør blogger Susanne Kaluza. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox.com

«Miranda Kerr viser fram kroppen etter fødselen», «Se Beyonces nye kropp», «Megan Fox er tilbake i toppform etter fødselen», «Hillary Duff – viste fram sin nye kropp», «Syv uker etter fødselen var supermodellen tilbake på catwalken», «Slik mistet hun mammakiloene».

At det er et press på kvinner for å se bra ut er ikke noe nytt. De siste årene har dette presset utvidet seg til et nærmest manisk fokus på kroppen, også under en graviditet og etter en fødsel. Du kan nesten ikke lese en nettavis eller slå opp i et ukeblad uten å komme over bilder av syltynne kjendiser med sprettrumper som viser hvor fort de gikk ned i vekt etter å ha presset ut et barn.

Dette forventes av deg

At disse Hollywood-stjernene både har barnevakter og personlige trenere til å hjelpe seg snakkes det sjelden høyt om. Budskapet til andre kvinner er klart: Det er dette som forventes av deg.

Budskapet til andre kvinner er klart: Det er dette som forventes av deg.

Susanne Kaluza, blogger


Derfor er det ikke overraskende at mange satte kaffen i vrangstrupen, da vakre, rike, slanke Marte Krogh tilsynelatende ba andre mødre «ta seg sammen» og trene mer. Selv synes jeg kommentarene til Marte er blåst ut av proporsjoner. Den tidligere fiolinisten og klesbutikkgründeren snakker om hvordan hun gikk opp 20 kilo i graviditeten og hvordan hun selv måtte «ta seg sammen», siden hun synes det er dørgende kjedelig å trene. Datteren er ni måneder gammel, og det er interessant at Marte allerede har følt press for å se like slank og vakker ut som hun alltid har gjort.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Krever innsats

Samtidig sier 1 av 3 norske menn i en undersøkelse InFact har gjort for VG at norske kvinner trener for lite. Det er så jeg kan høre de neglelakkmalte klørne kvesses i de norske hjem.
Marte Krogh har selvsagt helt rett i at det er sunt å trene, og at det krever en innsats å skru av «Hver gang vi møtes» og komme seg opp av sofaen for å bevege seg, men er samfunnets krav til hvordan en barselkvinnes kropp skal se ut realistisk?

Marte Krogh har selvsagt helt rett i at det er sunt å trene, og at det krever en innsats å skru av «Hver gang vi møtes» og komme seg opp av sofaen for å bevege seg.

Susanne Kaluza, blogger

LES OGSÅ: VGs eller bloggernes kroppshysteri?

Selv har jeg født to barn. Etter første barn følte jeg ikke noe behov for å trene, men etter barn nummer to var det på tide å «ta grep». Jeg kjøpte meg en brukt trimsykkel for 1000 kroner og sykler hjemme mens jeg ser på «Homeland» etter at barna har lagt seg, lego er ryddet og matpakker smurt. Andre venner løser treningen ved å bytte på å løpe rundt huset. Atter andre bruker barneparkeringen på trimsentre som SATS.

«Er du gravid?»

Jeg gikk opp elleve kilo i andre graviditet, og trente altså både i graviditeten og etter fødselen. Likevel ble jeg gjentatte ganger i året som fulgte spurt om jeg var gravid. Senest på Bondens Marked mens jeg bar min sju måneder gamle sønn på armen:

– Unnskyld, du kan ikke spise den osten der når du er gravid. Den er upasteurisert.

Jeg følte det som om noen hadde slått meg i magen og fikk lyst til å rase tilbake:

– Hva er oddsen for at jeg er synlig gravid igjen når jeg har en baby på sju måneder? Vet du ikke hvordan en kropp ser ut etter fødsel??

I stedet svelget jeg unna den velmente kommentaren, klistret på meg et smil og sa:

– Nei, jeg er ikke gravid. Jeg er vel bare fortsatt litt tjukk.

Amming krever energi

Det tar nemlig på å vokse fram et nytt liv i egen kropp. Det tar plass å gjøre rom for et helt menneske inne i en mage. Den magen bruker fysiologisk sett lenger tid på å forsvinne for hver graviditet. Da Heidi Klum ble spurt om å kommentere kroppen sin postbaby sa hun: «Det tar deg ni måneder å få magen og hvert fall ni måneder å kvitte seg med den.»

Det tar nemlig på å vokse fram et nytt liv i egen kropp. Det tar plass å gjøre rom for et helt menneske inne i en mage.

Susanne Kaluza, blogger

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

I tillegg skal disse barna gjerne ammes etter at de er født. Minst ett år, ifølge norske helsemyndigheter. Helst to, ifølge WHO. Slikt krever energi. Kvinner som ammer skal heller ikke gå ned i vekt for fort. Da går miljøgiftene som er lagret i fettvevet vårt over i blodet og videre i morsmelka barnet drikker. Derfor fraråder norske helsemyndigheter kvinner som ammer å slanke seg. Hvis de må slanke seg anbefaler legene at det gjøres sakte.

Trener mer enn før

Så må norske småbarnsmødre ta seg sammen og trene mer? Er det et gjennomgående problem at unge kvinner i dag er for slappe? Trenger de et spark i rumpa?

Ikke ifølge Statistisk sentralbyrå. Nordmenn trener og mosjonerer mer enn før, viser en gjennomgang av levekårsundersøkelser fra de siste ti årene. Yngre er jevnt over mer aktive enn eldre. I tillegg spiser vi sunnere. Inntaket av grønnsaker har økt med 70 prosent siden 1975, og det er kvinnene som spiser mest frukt og grønt.

LES OGSÅ: Ingen kampanje mot rosabloggerne

Puste med magen

Så kanskje vi bare kan la mødrene få en pause fra kroppshysteriet? Gi egen kropp en klapp på skulderen for den kraftanstrengelsen den har gjennomført gjennom en lang graviditet, fødsel og babyliv, og innse at den klarer langt større ting enn å se bra ut?

Babylivet er slitsomt. Det er en tid for å puste med magen. Ikke hate den.

Susanne Kaluza, blogger

Kanskje får du ikke klemt deg inn i skinny-jeansene igjen på ungens første bursdag. Kanskje spriker knappene i skjorta når du går tilbake til jobb. Hva så? Livet er langt, og det er langt lettere å trene med en treåring som legger seg klokka sju og kan sove hos besteforeldre i ny og ne, enn med et gråtende ammende spedbarn som er våken døgnet rundt.

Babylivet er slitsomt. Det er en tid for å puste med magen. Ikke hate den.

Kronikkforfatteren blogger på www.susannekaluza.com.