Kronikk

Nei takk, Difi

Så var dagen kommet da brevet også lå i min postkasse. DET brevet. Som så mange har snakket om. Jeg hadde egentlig glemt det.

Brev fra Difi

Beklager, Difi. Dette brevet gikk rett i papirsøppelet. Jeg gidder ikke enda en offentlig portal å forholde meg til.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det første brevet jeg fikk for et par år siden, ignorerte jeg. Men nå lå konvolutten i postkassen min. Med Difis logo på seg.

«Difi»? tenkte jeg. «Hva er dette for noe? Hvilke mektige personer har jeg irritert nok til at de klarer å få selveste Difi til å sende meg et brev?»

Digital postkasse? Hva pokker?

Jeg åpnet konvolutten, og i brevet stod det at de kunne ikke se at jeg hadde valgt digital postkasse enda, og at nå begynte det å haste. Digital postkasse? Hva pokker? Jeg har jo gmail. Samt mail på jobben.

Har det jeg trenger

Men i den digitale postkassen er ting kryptert, må vite. Og så er det sikkert. Ja vel? Og så? Hva var poenget med å utvikle den svindyre altinn.no? Jeg trodde det var postkassen min for kommunikasjon med det offentlige. Her får jeg alt som har med skatt å gjøre. Sykemeldinger kommer også dit.

Og banken min sender brevene i nettbanken. Der kommer alle kvitteringer, eFakturaer, forsikringspapirer og betalingsblanketter, som før kom i posten.

Gi meg en eneste god grunn til at jeg skal ha enda en onlinetjeneste å forholde meg til?

På toppen av det hele har jeg en portal hos NAV, hvor all saksgang og kommunikasjon med dem foregår. Og så har vi jo portalen for resepter. For ikke å snakke om lånekassen, selv om jeg snart er ferdig med den tjenesten da.

Så gi meg en eneste god grunn til at jeg skal ha enda en onlinetjeneste å forholde meg til?

Fordi det er trygt?

«Du får offentlige brev dit», sier de. Hva for noe? Med unntak av NAV og skattemyndighetene, hvor ofte får jeg offentlige brev? Jeg kan ikke huske sist jeg fikk et brev fra det offentlige som ikke ble sendt digitalt på en av de andre tjenestene.

«Også kan du få kvitteringer og e-fakturaer dit?» Halloooo! Så du at jeg skrev at jeg allerede har en nettbank som tar seg av alt dette? Det står et par setninger opp her. Ser du? Ok?

Det er fullt mulig å hacke digipost også

«Fysiske brev kan stjeles fra postkassen din av tyver!» Ja, men det er fullt mulig å hacke digipost også. Det krever litt mer jobb, men ting er ikke trygt og sikkert bare fordi det ligger på en server. Men jeg klarer fortsatt ikke å skjønne hvilke brev det egentlig er snakk om her.

Ferdig snakka

«Men alle får én plass å forholde seg til, samme plassen». Nei, for det første må du fortsatt forholde deg til de tjenestene du har i dag.

For det andre var det ikke nok å utvikle enda en offentlig portal (i tillegg til de jeg har nevnt i teksten). Markedsmekanismene og EØS-rettslige forhold måtte ivaretas i anbudskonkurransen. Så du har hele to valg når det gjelder din offentlige digitale … tredje portal. Nemlig E-boks og Digipost. Sistnevnte er eid av Posten, E-boks av noen i Danmark.

Jeg gidder ikke enda en offentlig portal å forholde meg til

Så beklager, Difi. Dette brevet gikk rett i papirsøppelet. Men det er kanskje ikke dere, det er kanskje bare meg. Jeg vet ikke. Men jeg gidder ikke enda en offentlig portal å forholde meg til. Dere får bruke de vi har, synes jeg.