Hopp til innhold
Kronikk

La barna ta yrkesfag!

Norge trenger dyktige fagarbeidere – ikke flere akademikere.

Rørleggerlærling

Rørleggeryrket består av mange roller de fleste ikke er klar over. Det å være rørlegger i dag handler om digitalisering, bærekraftig utvikling, design og prosjektering av toppmoderne bygg, skriver kronikkforfatteren.

Foto: goodluz / Shutterstock

1. mars må landets 10.-klassinger ha bestemt seg for hvilket utdanningsprogram de vil søke seg til. Foreldre, veiledere og storsamfunnet spiller en viktig rolle når ungdommer skal ta dette valget.

Yrkesfag har over tid fått en ufortjent lav status, der ungdom har fått høre at «de er for smarte» til å gå yrkesfag. Holdningen bygger på en foreldet oppfatning av yrkesfag og alle mulighetene som finnes, og er ikke i nærheten av å reflektere hvor viktig fagarbeidere vil være for norsk arbeidsliv og økonomi i årene som kommer. Vi har derfor alle et ansvar for å rette opp i dette inntrykket og peile ungdommen inn på en yrkesvei som samfunnet sårt trenger.

Ungdom har fått høre at «de er for smarte» til å gå yrkesfag.

Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere innen 2035 og minst 4500 av disse er knyttet til rørbransjen. Regjeringen satte i fjor i gang en større satsing på å få flere til å velge yrkesfag, få læreplass og fullføre fagbrevet. De bevilget mer enn én milliard til dette.

Det blir spennende å se om denne satsingen har hatt effekt, når dagens 10.-klassinger skal velge videre karrierevei. For Norge trenger virkelig flere dyktige fagarbeidere, som kan bygge og ivareta nødvendige funksjoner og infrastruktur.

Hvor du er fra spiller også inn i valget av utdanningsretning. Statistikk fra SSB viser at flertallet av elever fra distriktene søker seg til yrkesfag, mens flertallet fra større byer velger studieforberedende programmer.

Tidligere studier fastslår også at unges retningsvalg i videregående ofte henger sammen med sosial bakgrunn, og spesielt foreldrenes utdanningsnivå.

Rørleggeryrket består av mange roller og retninger som de fleste ikke er klar over.

Jeg vil derfor oppfordre alle foreldre til å være åpne for forskjellige yrkesvalg og ikke snakke ned disse fagene.

Etter å ha vært i VVS-bransjen i fire år, har jeg fått stor respekt for rørleggeryrket. Jeg mener det er et perfekt yrke for de som ønsker å både jobbe mer teknisk samtidig som du også er i kontakt med mennesker.

Rørbransjen består av så mangt og det er en yrkesvei som er variert, fremtidsrettet og godt betalt. I dag utdannes det ikke mange nok rørleggere til å dekke etterspørselen, og tidligere har yrket vært misforstått.

Mange forbinder rørleggeryrket med tette sluk og installasjon av dusj og toaletter. Men yrket består av mange roller og retninger som de fleste ikke er klar over. Det å være rørlegger i dag handler om digitalisering, bærekraftig utvikling, design og prosjektering av toppmoderne bygg. Og vi ser at rørleggere får en stadig større betydning på områder knyttet til miljø, bærekraft, teknologi og effektiv energiutnyttelse.

Jeg vil oppfordre alle foreldre til å være åpne for forskjellige yrkesvalg og ikke snakke ned yrkesfag.

Som rørlegger kan du være alt fra servicerørlegger på mindre eller større oppdrag på hus og hytter, til anleggsrørlegger, prosjektleder og anleggsleder for store næringsbygg. Flere rørleggere har også butikkutsalg eller showroom som jobber med salg av VVS-produkter, rørleggertjenester og design av bad.

Bare du får en fot innenfor bransjen, finnes det mange muligheter for utvikling. Yrket er så mangfoldig og passer for alle, både jenter og gutter. Og det er aldri for sent – vi har mange voksne lærlinger. Utdanningsdirektoratets Lærlingundersøkelse fra 2022 viste også at trivselen blant lærlinger er høy.

Norge trenger dyktige fagarbeidere – ikke flere akademikere.

Som rørlegger vil du jobbe med verdens viktigste ressurs, vannet, og du vil være med å skape en forskjell hver eneste dag. Det er også et sikkert yrke som samfunnet har behov for og som ikke vil bli digitalisert bort.

Det er derfor bare å komme i gang og søke – hva venter du på?