Hopp til innhold
Kronikk

Ja, vi elsker svensker!

Av alle bekymringer NHO kunne hatt, er arbeidsinnvandrende svensker den minst viktige, skriver Petter A. Stordalen og Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels.

Petter Stordalen

Å fremstille arbeidsinnvandring som en belastning samfunnet, er å snu problemstillingen på hodet, skriver Petter Stordalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NHO mener vi er på grensen av hva vi tåler av arbeidsinnvandring, og synes svenskene får rydde opp i sin egen ungdomsarbeidsledighet. Av alle bekymringer NHO kunne hatt, er svenskene den minst viktige.

I Nordic Choice Hotels har 26 % av våre medarbeidere ikke-skandinavisk bakgrunn. Hvor mange svensker som jobber på våre hoteller og restauranter har vi ikke tall på. Det vi vet, er at vi er helt avhengig av denne arbeidskrafta for å drive virksomheten vår. Det vi også vet, er at uten svensker og de mange andre ikke-skandinaviske medarbeiderne våre, så hadde vi aldri kunnet vokse med flere nye hotellanlegg hvert eneste år. Vi er stolte over å være en arbeidsgiver som tilbyr flere enn 10 000 mennesker meningsfullt arbeid hver eneste dag.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Dobbelt glad

Når vi ansetter, velger vi ikke mellom en svenske eller en nordmann. Vi velger ikke en filippiner eller en finne. Vi velger og ansetter flinke folk. Vår erfaring er at flinke folk ikke har noen bestemt nasjonalitet. I en internasjonal bransje som hotell, er mangfoldet en ressurs.

Vi velger og ansetter flinke folk. Vår erfaring er at flinke folk ikke har noen bestemt nasjonalitet.

Petter Stordalen og Torgeir Silseth

Vi føler ikke et spesielt ansvar for å ansette en nordmann, fremfor en hvilken som helst annen nasjonalitet. Vi mener derimot at vi har et spesielt ansvar for å skape et inkluderende og godt arbeidsliv. Det jobber vi med på alle nivåer av organisasjonen vår. Vi samarbeider med NAV om integrering av nyankomne flyktninger. Vi samarbeider med Arbetsförmedlingen for å opprette flere nye hotellpraksisplasser i Sverige. Vi jobber med lederutvikling, slik at vi skal bli mange som hjelper talentene våre til å vokse og utvikle seg.

FØLG NRKs ARTIKKELSERIE: Innvandring og integrering

Vil du være med, heng på

Slike prosjekter gjør oss dobbelt så glad, fordi vi klarer å kombinere våre egne mål om rekruttere kompetent arbeidskraft med samfunnets mål om å få flere i arbeid.

Om det går for fort for NHO, er det NHOs problem.

Petter Stordalen og Torgeir Silseth

Å fremstille arbeidsinnvandring som en belastning samfunnet, er å snu problemstillingen på hodet. For la oss heller snakke om hva debatten egentlig handler om: verdiskaping. Vi velger å fokusere på hva alle menneskene som kommer til landet vårt bidrar med. Både lokalt i sine bedrifter og nærmiljøer, men også over skatteseddelen. Uten innvandring stopper Norge opp. Om det går for fort for NHO, er det NHOs problem. Vil du være med på veksten, heng på.