Hopp til innhold
Kronikk

Hvem inviterte Solveig Horne?

Frp-statsråd Solveig Hornes deltagelse på EuroPride var tilsynelatende intet annet enn et spill for å dekke over 40 år med motstand mot homofile.

Den omstridte likestillingsministeren Solveig Horne fikk en kald skulder fra demonstranter da hun holdt åpningstalen under årets EuroPride.

Barne-, likestillings- og diskrimineringsminister Solveig Horne ble buet på i det hun gikk opp på scenen under åpningen av EuroPride 2014 for en uke siden.

Fredag 20. juni gikk startskuddet for EuroPride 2014. Dagen skulle vise seg å gå alt annet enn stille forbi.

For på scenen skulle den mye omdiskuterte barne-, likestillings- og diskrimineringsministeren Solveig Horne fra Frp, tale.

LES OGSÅ: – Homobevegelsen lar seg selge til Frp

En turbulent åpning

Det hele startet i god tid før Horne gikk på scenen, med at RFSLs (Sveriges LLH) leder, Ulrika Westerlund, gikk hardt ut i media og kritiserte LLH for at de lot det de anser som et rasistisk parti få stå uimotsagt på scenen under EuroPride. RFSL valgte å boikotte åpningen der Horne skulle tale.

Aktivistgruppen Oslo Queer annonserte at de kom til å ha en markering mot Hornes deltagelse under åpningen. Bakgrunnen for dette var at gruppen mente det var urimelig at en minister som har uttalt seg nedsettende om lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt) skulle åpne et arrangement som står for likestilling og mangfold.

Det reiste seg enda en kritisk røst denne fredagen. Denne gangen fra to forskere, Stine H. Bang Svendsen og Mathias Danbolt. I artikkelen «EuroPride kaster glans over Frp» publisert i Dagbladet, mener forskerne at LLH deltar i «rosavasking» av Frp og den blåblå regjeringen ved å invitere Horne (og da Frp) til å delta på EuroPride. De hevder at Hornes invitasjon ikke bidrar til å kaste glans over kampen for LHBT-personers rettigheter som den burde, men i stedet kaster glans over Frp som et parti som støtter opp om et mangfoldig norsk samfunn.

LES OGSÅ: Protester mot Horne under EuroPride-åpning

Det er vanskelig å tro at ingen i systemet på et tidspunkt skjønte at de hadde gjort noe dumt.

Protestmarkeringen nådde NRK-nyhetene, og onsdag 25. juni tok Norges fremste homoforkjemper, Kim Friele, også ordet i debatten. I et intervju på Nrk.no anklager hun homobevegelsen for å være historieløse: «De homofile overleverte det internasjonale regnbueflagget til en representant for et parti som i 40 år har kjeppjaget oss».

Friele hevder videre at LLH er redde for kutt i statsstøtte, og at de derfor forsvarer invitasjonen til Horne. LLH svarer at Horne enkelt og greit ble invitert på grunn av hennes statsrådspost.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kortene på bordet

I media har det altså versert ulike forklaringer og spekulasjoner på hvorfor Solveig Horne endte opp på talerstolen. Bakgrunnen for denne kronikken er å vise hvordan det gikk til. Et raskt søk på Offentlig elektronisk postjournal gir oss svaret og viser kommunikasjonen mellom arrangøren av EuroPride, Oslo Pride AS1), og BLD. Vi fant følgende mail i arkivet, sendt 15. mai 2014:

Hei Solveig, Maria og Ronny.

Skeive dager i Oslo siste uken i juni er i år utvidet til EuroPride. Jeg sitter i styret for å arrangere festivalen og synes det hadde vært fantastisk om du Solveig kunne åpnet Pride House, som er fagkonferansen om LHBT-kultur som går helgen før.

• Åpningen er fredag 20. juni kl 18 på Litteraturhuset. Har Solveig mulighet for å holde en åpningshilsen og offisielt åpne Pride House? Jeg tror det hadde vært positivt både for FrP og regjeringen om det er mulig? På samme måte som Solveigs uttalelser og arbeid har avvæpnet frykten og kritikken mot at vi er en «homofiendtlig» regjering, ville det ytterligere forsterket inntrykket av blåblå toleranse om det er mulig.
Ellers går paraden lørdag 28. juni kl 13.00-14.30, der håper jeg så mange statsråder som mulig kan delta, men selvsagt særlig Solveig som inkluderingsminister.

Invitasjonen til Horne kom altså verken fra Pride House eller LLH. Den kom fra et styremedlem i Oslo Pride som nå er ansatt i Høyre sitt regjeringsapparat. Invitasjonen hadde Høyres logo, avsenders navn med tittel «Politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe».

Vi leser invitasjonen slik at hensikten ikke var å vise støtte til LHBT-bevegelsen, men at Horne ble invitert for å rosavaske Frp og regjeringen.

Ingen reagerte

Det framstår tydelig for oss at Pride House og LLH har blitt overkjørt. Det er likevel et spørsmål som ikke har blitt besvart: Hvorfor var det ingen som reagerte på måten invitasjonen ble sendt ut på, og ikke minst på innholdet?

Vi går ut fra at noen i styret til Oslo Pride ble gjort oppmerksom på invitasjonen, i hvert fall styreleder Stein Runar Østigård. Videre må informasjonen ha gått til øverste hold i LLH Oslo Akershus ved leder Hans H. Sikkeland, ettersom det noen få dager senere gikk ut en ”offisiell” invitasjon til Horne, med LLH sin logo i stedet for Høyres.

Det er vanskelig å tro at ingen i systemet på et tidspunkt skjønte at de hadde gjort noe dumt ved å la dette passere. LLH skal være en partipolitisk nøytral organisasjon, og Oslo Pride skal være partipolitisk nøytrale i sin planlegging og utførelse av festivalen for å kunne være troverdige.

Hvor mye troverdighet står igjen nå som organisasjonen opp til øverste hold, samt både styret og generalforsamlingen i Oslo Pride, har invitert et regjeringsmedlem til vår talerstol og parade, med både regnbueflagg og anerkjennelse servert på sølvfat?

Et spill for galleriet

Det kan se ut som at Solveig Hornes deltagelse på EuroPride var intet annet enn et spill for galleriet, et spill for å dekke over 40 år med motstand mot homofile. Horne har kanskje «myknet», men Frp har ikke endret sine standpunkter en smule. Derimot har de fått homobevegelsen ufortjent med på laget.

Frp har fått homobevegelsen ufortjent med på laget.

At avsender og resten av Pride-styret har tatt seg friheten til å føre en politisk kamp som i utgangspunktet går mot LLHs politikk og store deler av homobevegelsen er bekymringsverdig. At LLH beskytter og forsvarer rådgiverens prosjekt om å gjøre den blåblå regjeringen stueren er ikke bare historieløst, det er også respektløst for alle som har kjempet kampen til der vi er i dag.

Dette sender et signal om at Pride ikke lenger er politisk uavhengig, men i stedet har blitt en politisk plattform hvor den blåblå-regjeringen kan vaske sine hender rene.

1)Oslo Akershus eier aksjeselskapet Oslo Pride. Leder i LLH Oslo Akershus utgjør alene generalforsamling i AS-et. Oslo Pride er arrangør av Skeive dager, og i år også arrangør av EuroPride.