Hopp til innhold
Kommentar

Gjermund Eggen 1941–2019

Han kom ut av tømmerskogen i 1966 og vant tre VM-gull i Oslo – 15 kilometer, stafett og femmil – og livet hans ble varig forandret.

Gjermund Eggen

NM på ski, 30 km menn i 1966, ble vunnet av Gjermund Eggen med tvillingbroren Jo på 2. plass. Det var første gang i historien at et tvillingpar sto sammen på seierspallen. Her Gjermund med istapper i håret etter å ha fullført 3-mila.

Foto: Ivar Aaserud / NTB scanpix

For første gang så hele nasjonen en langrennsløper på direkte fjernsyn, attpåtil i et klassisk ventebilde på femmila, der bildet sto fast på snøtunge graner i over ett minutt før Gjermund gled inn i bildet med elgaktive klyv.

Gullet ble sikret med 10,4 sekunders margin til Arto Tiainen.

Gjermund ble født i Engerdal 5. juni 1941, tvillingbroren Jo kom først ut. De to fulgte hverandre i oppveksten i arbeid og trening, tidlig begynte de med tungt kroppsarbeid på småbruket hjemme.

Allerede tolv år gamle jobbet de i tømmerskogen, utenom skolen, bestemt på å bli langrennsløpere. I den tida byttet de på å gå på skolen og å arbeide.

Grunnstyrken fra arbeidet tok brødrene med inn i skisporet, begge elegante i teknikken og med skiløperens slanke, atletiske fysikk.

Gjermund Eggen var som skåret ut av eventyret – kjekk å se på, mørk i luggen og med peisknitrende fin dialekt. En hørte storskogens sus når Gjermund pratet, han tilhørte en ubrutt tradisjon fra slutten av 1800-tallet da de første skogsarbeiderne inntok de øverste plassene i langrenn.

Likevel var han moderne. I tettsittende skidress og som trekkplaster sammen med musikkgruppa Dizzie Tunes, sjarmerte han en hel nasjon, også fordi han gikk mange skirenn i bygd og by, lenge etter 1966.

Gjermund kunne ikke synge, sa han, men fikk likevel sølvplate for Engerdalsvalsen.

I 1969 startet han Eggen skifabrikk i hjembygda og ble reisende for den. Den vinteren var også Gjermund verdens beste langrennsløper.

Han gikk mange gode renn etter den store VM-vinteren, men kom aldri opp på samme nivå i en VM eller OL-sesong. Arbeidet med skifabrikken tok mye tid og energi. Det var et hardt slag da skifabrikken måtte stenges i 1983, i ei tida da mange skifabrikker i mange land gikk konkurs.

Gjermund giftet seg med Anne fra Tromsø, de fikk tre barn og sju barnebarn. Hun var limet i hjemmet og en viktig støttespiller som også vartet opp alle besøkende.

De fikk besøk av bussturister hjemme i Engerdal, som ønsket å se, prate med og avbildes med skihelten. Også i sommer skulle busser komme til småbruket i Engerdal.

Gjermund Eggen besøkte Holmenkollen i 2019 og var i storslag. Han strålte og ble gjenkjent overalt, smilte og pratet med kjente og ukjente, nordmenn og utlendinger.

Til det siste beholdt han sitt lune vesen, sjarmerende smil og gode latter. Evnen til å møte alle med en fin kommentar og en vennlig mine kjennetegnet mannen.

Det er en av våre største skikonger som nå lagt ut på sin siste langtur.