Hopp til innhold

En historisk sportsprestasjon?

Er sjakk en idrett? Hvor store er i så fall sjakkspilleren Magnus Carlsens prestasjoner sammenlignet med andre norske toppidrettsutøvere?

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen kjemper om verdensmestertittelen.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Kronikkvignett Ytring

22-årige Magnus Carlsen opplevde et nytt historisk høydepunkt i sin lett eventyrlige sjakkarriere, da han sent på kvelden første påskedag kvalifiserte seg for VM-match. Umiddelbart blusset debatten om ham og hans prestasjoner opp i ulike nettmedier. Som vanlig fant man på den ene siden de som ikke kunne se noen motargumenter mot at dette var vår tids største norske idrettsprestasjon, og på den andre de som kategorisk nektet å akseptere at dette var noen idrettsprestasjon i det hele tatt. Igjen var nyansene ofte få og kunnskapsnivået til tider lavt på begge ytterfløyene.

Magnus’ resultater og nettdebatten om dem, inviterer denne uken til drøfting av to spørsmål. Er sjakk en idrett? Og hvor store er i så fall sjakkspilleren Magnus Carlsens prestasjoner sammenlignet med andre norske toppidrettsutøvere?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Takket nei til OL

Det kan fremføres mange gode argumenter både for og mot at sjakk bør anerkjennes som idrett i Norge. Sjakk ble ansett fysisk nok til å få tilbud om å bli gren i sommer-OL i 1924, men sjakkspillerne sa nei og har i stedet senere hatt et eget Sjakk-OL. De nasjonale sjakkforbundene er medlem av idrettsforbundet i mange land, men Norge er ikke et av dem. Derimot har vi her en egen sjakklinje på toppidrettsgymnaset, noe som mangler i mange andre land hvor sjakken har vært sterkere knyttet opp mot idrettslivet.

Er sjakk en idrett? Og hvor store er i så fall sjakkspilleren Magnus Carlsens prestasjoner sammenlignet med andre norske toppidrettsutøvere?

Han Olav Lahlum, forfatter og sjakkspiller

Nivået, utbredelsen og konkurransetradisjonen oppfyller åpenbart alle krav til en anerkjennelse som idrett. Det springende punktet er om sjakk er fysisk nok. De som hevder at sjakk bare er et intellektuelt brettspill som ikke krever noen fysisk aktivitet, tar åpenbart feil. Sant nok bedrer det å spille sjakk i seg selv ikke den fysiske formen til deltakerne, men det gjelder også mange anerkjente idrettsgrener. Å være i god fysisk form er en fordel for turneringsspillere i sjakk på alle nivåer, og å spille sjakk på høyt nivå er til tider en kraftprøve også fysisk. Når Simen Agdestein siste del av 1980- ble Norges klart beste sjakkspiller, var en årsak til det at han som landslagsspiller i fotball hadde den klart beste fysiske kondisjonen. Garry Kasparov nedla også en storstilt fysisk treningsinnsats for å forsvare sin posisjon som verdens beste sjakkspiller gjennom nær 20 år. Mange sjakkturneringer på ulike nivåer avgjøres i sluttfasen av spillernes fysiske kondisjon.

LES OGSÅ: Magnus er favoritt

Tidvis i bordtennistempo

Samtidig avgjøres mange viktige sjakkpartier direkte av fysiske reflekser og fysisk presisjon. Bilder fra starten av VM-partier i langsjakk gir sant nok et fysisk ganske bedagelig inntrykk. Men det kan også bilder for eksempel fra starten på et maratonløp gjøre. Bilder fra sluttfasen av de samme VM-partiene i langsjakk, eller fra VM i lynsjakk og hurtigsjakk, vil kunne gi et helt annet inntrykk.

De som hevder at sjakk bare er et intellektuelt brettspill som ikke krever noen fysisk aktivitet, tar åpenbart feil.

Hans Olav Lahlum, forfatter og sjakkspiller

Det kan godt være at det å treffe en blink med gevær eller pistol ti ganger i løpet av ett minutt, er en større fysisk prestasjon enn det er å utføre ti trekk i løpet av ni sekunder på et sjakkbrett. Men det siste krever åpenbart også stor fysisk presisjon. Særlig når det må gjøres både uten å velte noen andre brikker, og uten å sette brikkene sine på felter hvor de kan tas av motstanderen. Mange partier avgjøres i slike høydramatiske tidsnødsdueller mer av fysiske reflekser enn av intellektuell styrke – tidvis i rent bordtennistempo.

Menn mellom 20 og 40

Dette sagt: De fleste av de grenene vi anerkjenner som idretter krever enten mer fysisk aktivitet eller mer fysisk presisjon enn sjakk. Curling kalles tidvis for sjakk på is. Det handler i begge tilfeller både om å se den riktige planen i stillingen og om å utføre den fysisk. Men sjakk vil i de aller fleste situasjoner handle mer om å se den riktige planen, og mindre om fysisk å utføre den, enn hva curling gjør. Sjakk spilles under til dels sterkt tidspress, og har altså et fysisk element som er klart større enn bridge og mange andre kortspill eller brettspill det ofte sammenlignes med.

De fysiske kravene er likevel ikke større enn at menn og kvinner kan spille i samme turnering med like sjanser, at en 81-åring kan slå en 18-åring, og at spillere med fysiske handikap kan slå funksjonsfriske. Utøverne i verdenstoppen ligner samtidig stadig mer på andre idretter, med en nesten total dominans av menn mellom 20 og 40. Golf og noen andre anerkjente idretter ser ut til å ha flere topputøvere over 50 enn hva sjakk nå har.

LES OGSÅ: Får forsmak på VM-kampen i Norge i mai

Er fortsatt i tvil

Jeg er, etter over ti år som dommer på høyt internasjonalt nivå og snart 20 år som spiller på lavere internasjonalt nivå, fortsatt i tvil om det er en idrett jeg driver med. Men når man i Norge og andre land ofte trekker et skille mellom idrett og sport, med mindre strenge fysiske krav til de siste, er jeg ikke i tvil om at sjakk oppfyller alle krav til å være en sport. Jeg går derfor videre med denne artikkelen ut fra premisset om at sjakkens plass i sportssendinger er vel fortjent, og at Magnus Carlsen bør få delta i sammenligninger med andre sportsutøvere.

Hvis/når sjakk er en sportsgren, er det åpenbart også en av de individuelle sportsgrenene hvor det internasjonalt er høyest nivå. Anslagene om at over 600 millioner mennesker spiller sjakk på et eller annet nivå er usikre, men vi snakker om en sport med svært høye tall både på antallet hobbyutøvere, turneringsspillere og profesjonelle. Sjakkspillerne rundt nummer 1000 på verdensrankingen har trent og spilt i mange tusen timer for å komme dit. Antallet land som stilte landslag både i åpen klasse og kvinneklassen i forrige Sjakk-OL, var langt høyere enn antallet land som var representert i forrige Vinter-OL.

Ruver svært høyt

Stormaktene dominerte lenge tungt: Verdensmestrene under Den kalde krigen var illustrerende nok syv fra Sovjet og en amerikaner. Etter murens fall har man fått flere nasjoner som har brakt frem enda flere nye sterke utøvere i det tidligere Sovjetunionen og Øst-Europa, samtidig som Kina, India og flere andre store nasjoner i Asia har satset stort på sjakk. Ingen spiller fra Norden har vært nær å kvalifisere seg til en VM-match før Magnus Carlsen gjorde det mandag. Hvis Magnus vinner VM-matchen blir han den første verdensmester fra den vestlige verden på nesten 40 år, og den første fra Vest-Europa siden mellomkrigstiden.

Sportsstormakter som Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Spania har i moderne tid aldri hatt en tilnærmet like sterk sjakkspiller som Norge nå har.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Jeg er, etter over ti år som dommer på høyt internasjonalt nivå og snart 20 år som spiller på lavere internasjonalt nivå, fortsatt i tvil om det er en idrett jeg driver med.

Hans Olav Lahlum, forfatter og sjakkspiller

Det gjenstår selvsagt å se om Magnus Carlsen alt i 2013 kan ta det siste steget opp, og overta VM-tittelen. Selv om turneringsresultatene til verdensmesteren Viswanathan Anand har skuffet de siste par årene, er inderen fortsatt vårt århundres matchkonge i sjakkverdenen. Men Magnus Carlsen er sjakkverdenens unge turneringskonge, som det siste året først har slått Garry Kasparovs verdensrekord i rating og så kvalifisert seg for å spille VM-match. Det er allerede en sportsprestasjon som ruver svært høyt i Norgeshistorien.

Til topps i en verdensidrett

Det er nesten umulig å sammenligne ham for eksempel med langrennsstjernene Marit Bjørgen og Petter Northug, som har vunnet imponerende medaljerekker på ulike distanser i en sportsgren Norge dominerer. Mer nærliggende er det da å sammenligne sjakkspilleren Magnus Carlsen med svømmeren Alexander Dale Oen og mellomdistanseløperen Vebjørn Rodal. De slo også alle utøverne fra alle stormaktene og gikk helt til topps i verdensidretter med svært høyt internasjonalt nivå. Med seier i høstens VM-match vil Magnus Carlsens sportsprestasjoner være helt på høyde med Dale Oen og Rodals – før han fyller 23 år.